Hoe duurzaam is de vis van Freshly Fish?

Freshly Fish wil heel Nederland kennis te laten maken met vis. Wij bieden daarom diverse vissoorten aan, zodat jij vis kan proeven die je nog nooit gegeten hebt. Het aanbod varieert van duurzaam gevangen vis, zoals schol en tong uit de Noordzee en duurzaam gekweekte vis zoals garnalen en zalm.

Is de vis ASC en MSC gecertificeerd?

Alle visproducten die we in de webshop aanbieden zijn duurzaam gekweekt of duurzaam gevangen. Wij werken alleen met vissers die wij kennen, die onbetwiste kwaliteit leveren. Maak kennis met onze vissers of lees verder in ons uitgebreide nieuwsbericht over ASC en MSC keurmerken hoe dit precies zit.

De duurzaamheid van Freshly Fish

Freshly Fish geeft veel om het welzijn van onze oceanen en de vissen die daarin leven. We zijn ons ervan bewust dat we alleen kunnen genieten van de heerlijke vis die deze zee ons geeft, zolang we goed omgaan met onze zeeën en visbestanden. Daarom zijn er een aantal vissoorten die je niet in de visbox zult aantreffen zoals paling en haaisoorten.    

Voor ons assortiment kopen wij vis in met erkend keurmerk, in de keurmerkenwijzer kun je hier meer informatie over vinden. Zo kiezen we voor wild gevangen vis alleen voor de certificeringen MSC en Friends of the Sea en voor vis afkomstig uit Aquacultuur voor ASC, Global Gap en Bio. Hieronder vind je een link naar de verschillende keurmerken en de productgroepen:

Keurmerk Vissoort
ASC Vis afkomstig uit aquacultuur zoals zalm, zeebaars, dorade en garnalen
MSC Wild gevangen vis zoals schol, kabeljauw en schelvis
Friends of the Sea Wild gevangen vis zoals Tonijn
Bio Vis afkomstig uit aquacultuur zoals zalm uit Ierland
Global Gap Vis afkomstig uit Aquacultuur zoals Fjord Forel

Misschien wel het meest duurzame aspect van de visbox is dat wij Nederland ook kennis laten met de veel mindere populaire ‘bijvangst’. Deze ‘onderbenutte’ vissoorten worden door vissers regelmatig teruggegooid omdat ze weinig geld opbrengen. Het gaat goed met deze visbestanden, waardoor ze niet meer onder druk staan. De Good Fish Foundation promoot het eten van vissoorten als schar, wijting, Steenbolk, Poon, Bot, Heek, Koolvis, Schelvis en Zeekat in de Bijvangstwijzer. Stuk voor stuk heerlijke vissoorten die niet bekend zijn bij het grotere publiek.

Hygiëne en traceerbaardheid

Helaas dekken de huidige certificeringen de wereldwijde visserij- en aquacultuursector nog niet volledig. Zo zijn er gecertificeerde visserijen waar nog steeds dingen niet goed gaan en goede vissers die nog niet gecertificeerd zijn. Om er voor te zorgen dat wij zeker weten dat onze vis duurzaam is voert onze Kwaliteitsdienst zélf audits uit bij onze leveranciers. Hierdoor is iedere vis van Freshly Fish altijd volledig terug te traceren naar de bron. Zelf worden wij op onze beurt getoetst door het onafhankelijke onderzoeksbureau SGS middels onaangekondigde audits volgens de International Food Standard (IFS). IFS is de strengst mogelijke controle op het gebied van voedselveiligheid en productintegriteit. Ook in 20120 heeft onze fabriek de hoogst mogelijke IFS score (higher level) in ontvangst mogen nemen.

De duurzaamheid van de verpakking

Verse vis moet snel en goed verpakt worden om vers te blijven, daarom is de vis pers stuk luchtdicht verpakt. Deze bakjes worden gekoeld met gelpacks (een zak met vloeibare gel op waterbasis). Deze zijn herbruikbaar en geschikt om te gebruiken als koelelement. Daarnaast is de zak volledig recyclebaar. U kunt de zak (ook na hergebruik) lek snijden en de gel door de gootsteen laten lopen en het volledige recyclebare HDPE plastic vervolgens bij plastic afval deponeren. Dit alles is verpakt in een kartonnen doos die volledig biologisch afbreekbaar is.