MSC en ASC keurmerk, wat is het verschil?

MSC en ASC zijn keurmerken voor visvangst. Het MSC label staat voor duurzaam gevangen vis en het ASC label voor verantwoord gekweekte vis. MSC-vis en ASC-vis mag alleen door het bedrijf worden verkocht als het gecertificeerd is. Een bedrijf moet dus aan extra voorwaarden voldoen om zo’n keurmerk te mogen dragen.

Het grootste verschil tussen ASC en MSC is de bron. Wordt het gevangen of gekweekt:

ASC: verantwoord gekweekt

Voor gekweekte vis en schaal- en schelpdieren is het ASC-keurmerk. Het keurmerk garandeert dat er extra aandacht wordt besteed aan het behouden van de natuurlijke leefomgeving van vissen en dat het gebruik van antibiotica en chemicaliën zoveel mogelijk wordt beperkt.

Zalmkwekerij in Noorwegen. Bron: Varlaks.no

MSC: duurzaam gevangen

Vis met het MSC-keurmerk wordt duurzaam gevangen. Dit betekent dat de kans op bijvangst veel kleiner is en visstanden duurzaam worden beheerst.

duurzaam_freshlyfish_msc_mdvschip

ASC keurmerk uitgelegd

ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. Het keurmerk is vergelijkbaar met het MSC-keurmerk voor wilde vis, alleen is het ASC-keurmerk bedoeld voor kweekvis. Het ASC keurmerk heeft als doel de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen.

Het keurmerk draagt regels voor minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel. De criteria zijn opgesteld door het Wereld Natuur Fonds in samenwerking met Initiatief Duurzame Handel, de viskwekers en wetenschappers. Milieu Centraal heeft ASC beoordeeld als een topkeurmerk vanwege een hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid.

Welke vis heeft het ASC keurmerk?

Vis die aan bovenstaande eisen voldoet kan het ASC keurmerk dragen. ASC is het keurmerk voor kweekvis oftewel aquacultuur. Dit bedraagt in sommige gevallen vis afkomstig uit Aquacultuur zoals zalm, zeebaars, dorade en garnalen. Daarnaast draagt gekweekte zalm uit Noorwegen het ASC keurmerk en tilapia en pangasius.

MSC-keurmerk uitgelegd

Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is een keurmerk voor visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee en weinig bijvangst heeft. Het MSC-keurmerk is een topkeurmerk vanwege hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid.

Vissers en visserijen die in aanmerking willen komen voor een keurmerk, moeten aan deze criteria voldoen: 

  • Geen overbevissing op het visbestand  
  • Behoud van het ecosysteem 
  • Goed en doeltreffend beheer van de visserijactiviteiten

Bedrijven die voldoen aan de MSC standaard ontvangen het bijbehorende msc certificaat.

Welke producten dragen het MSC-keurmerk?

In Nederland zijn onder andere wild gevangen vis zoals schol, kabeljauw en schelvis, haring, makreel, zalm, tonijn, koolvis, mosselen, garnalen en heek met MSC-keurmerk verkrijgbaar.