Koolhydraatarme vis. Info en recepten

Koolhydraatarm eten is een dieet, waarbij je minder koolhydraten eet dan aanbevolen. Het is een trend die veel wordt gebruikt om af te vallen, gebaseerd op het idee dat het beter is om koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden. Maar welke producten mag je dan wel en niet eten, bij een koolhydraat arm dieet? Helpt het bij afvallen? En wat zijn de voor- en nadelen van koolhydraat arm eten. Wij vertellen je meer over koolhydraatarme voeding en delen onze favoriete koolhydraatarme visrecepten.

Wat zijn koolhydraten

Koolhydraten, wat zijn het eigenlijk? Koolhydraten zijn bouwstoffen voor energie, net als eiwitten en vetten. Onder koolhydraten vallen suikers, zetmeel en vezels. Voor ons lichaam zijn ze ontzettend belangrijk. We zetten koolhydraten die we binnenkrijgen via onze via zetten we namelijk om in glucose, dit levert energie aan onze hersenen en rode bloedcellen.

Er zijn snelle en langzame koolhydraten:

 • De langzame koolhydraten bestaan uit lange molecuulketens. Ze worden langzamer verteerd en zorgen voor een constante afgifte van energie. Langzame koolhydraten vindt je in volkorenbrood, volkoren pastaproducten en groentes.
 • De snelle koolhydraten worden, zoals de naam al zegt, sneller door het lichaam verteerd. Hierdoor komt er in kortere tijd energie vrij, dit zorgt voor een piek in de bloedsuikerspiegel. Snelle koolhydraten komen voor in snoep, gebak, frisdrank, witte pasta en witbrood.

Kijk hier voor een complete lijst met koolhydraat arme en rijke producten

Waarom koolhydraatarm eten? Voor- en nadelen

Er zitten voor- en nadelen aan een koolhydraatarm dieet. Een voordeel van koolhydraat arm eten is dat je voedingspatroon rijk is aan eiwitten, eiwitten zijn belangrijk voor je spieren en hebben een lang verzadigingsgevoel – dat helpt bij afvallen. Een nadeel is dat koolhydraatarme diëten vaak veel (verzadigd) vet en te weinig voedingsvezels leveren. Daarnaast is het een uitdaging om voldoende voedingsvezels binnen te krijgen met een koolhydraatarm dieet. Vezels heb je nodig voor een gezonde stoelgang.

Deze uitzending van het tv programma ‘Broodje Gezond’ gaat dieper in op de vragen over koolhydraten

Waarom is vis zo geschikt voor een koolhydraat arm dieet?

Koolhydraten zijn een belangrijke vorm van energie voor het functioneren van het lichaam. De Gezondheidsraad adviseert dat bij volwassenen 40 tot 70 procent van de energie die het lichaam nodig heeft, uit koolhydraten komt.

Bij een koolhydraatarm dieet is het daarom belangrijk toch voldoende energie uit voeding te halen, door middel van eiwitten en vetten. Vlees en vis bevatten veel eiwitten en goede vetten. Om deze redenen wordt bij een koolhydraatarm dieet de energiebron koolhydraten vaak vervangen door vlees of vis.

Koolhydraatarme visrecepten

Visschotel koolhydraatarm

Visschotels kun je ook prima maken zonder aardappelen. Aardappelen passen namelijk niet zozeer binnen een koolhydraatarm dieet. In dit koolhydraatarme visgerecht wordt de aardappel die traditioneel in het gerecht zit, vervangen door bloemkool. Met deze visschotel zet je binnen een handomdraai een heerlijk, gezond en koolhydraatarm gerecht op tafel

Ingrediënten:

 • 500 gram kabeljauw
 • 1 hele bloemkool
 • 2 tenen knoflook
 • 1 bouillonblokje
 • 800 gram groentemix
 • Olijfolie
 • 250 gram mozzarella kaas
 • 1 citroen
 • Zout en peper of andere kruiden naar eigen smaak

De hoeveelheden zijn gebaseerd op een gerecht voor 4 personen. Tip: de kabeljauw is ook prima te vervangen door andere witvis.

Bereidingswijze:

Breng een pan met water aan de kook en snijd de bloemkool in stukken. Doe de bloemkool in de pan met kokend water en laat (met het bouillonblokje) ongeveer 20 minuten koken. Giet de bloemkool af.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de groentemix in een andere pan boven een laag vuurtje en laat deze inkoken. Snijd de knoflookteentjes en snijd in dunne plakjes, voeg ze toe aan de groentemix. Extra lekker: voeg slagroom of melk toe in de pan, zodat de groentemix een lekkere romige smaak krijgt. Deze stap kun je ook overslaan. Doe de bloemkool bij de groentemix en roer deze door elkaar.

Smeer een ovenschaal in met olijfolie en schep ongeveer de helft van de groentemix in de ovenschaal. Let de visfilets hier bovenop. Doe peper en zout of ander kruiden naar eigen smaak op de visfilets. Snijd de citroen door de helft en knijp een helft uit boven de vis.

Schep de resterende groentemix met bloemkool hier bovenop. Snijd de mozzarella in plakjes en leg deze over de ovenschaal. Laat de visschotel 25 tot 30 minuten bakken in de oven op 200 graden. Neem de ovenschaal uit de oven en geniet van een gezond koolhydraatarm gerecht.


Koolhydraatarme visgerechten

Er bestaan veel koolhydraatarme visgerechten, hieronder hebben we een paar van onze favoriete gerechten beschreven.

Koolhydraatarme zeebaars in de room

Zeebaars is een magere vissoort, dit betekent dat de vis erg weinig vet bevat. Daarnaast zit deze vissoort vol eiwitten. Hierdoor is deze vis zeer geschikt voor koolhydraatarm gerecht. Zeebaars kan op verschillende manieren binnen een koolhydraatarm dieet worden gegeten.

Ingrediënten:
 • Moot zeebaars
 • Zeezout
 • 2 tot 4 eetlepels room
 • Paprikapoeder
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Kruid de zeebaars met zeezout en paprikapoeder. Plaats de zeebaars met de filetkant naar beneden in een stuk folie. Plaats deze vervolgens in een ovenschaal. Giet de room over de zeebaars en vouw de aluminiumfolie dicht. Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven voor 40 minuten op 200 graden.

Koolhydraatarm gerecht met sliptong / zeetong

Ingrediënten:
 • 2 zeetongen
 • 2 uien
 • 200 gram champignons
 • Vloeibare bakboter
 • Peper en zout/kruiden
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bedek en ovenschaal met aluminiumfolie. Kruid de tongen naar eigen smaak met zout en peper of andere kruiden aan beide zijdes, leg de tong vervolgens in de ovenschaal.

Trek een streep met de vloeibare bakboter over beide tongen, hierdoor worden de tongen beter gaar. Bovendien geeft dit ook extra smaak aan de vis. Zet de ovenschaal in de oven voor 15 tot 20 minuten op 200 graden Celsius.

Snipper ondertussen de champignons en snijd de uien in halve ringen. Doe een beetje boter of olijfolie in de pan en doe de champignons en uien hierin. Voeg eventueel wat kruiden toe voor extra smaak. Bak de groenten in de pan en roer regelmatig. Zodra de 15 tot 20 minuten voorbij zijn, haal de tong uit de oven en strooi de mix van champignons en uitjes bovenop de tongen. Geniet vervolgens van dit gezonde koolhydraatarme gerecht.

Tong kan naast de oven op andere manieren worden klaargemaakt. Wil je meer weten over het bakken van (slip) tong lees hier dan verder.

Visrecepten

Zeebaars, tong en kabeljauw zijn magere vissoorten, dit betekent dat de vissen van nature weinig vet bevatten (gemiddeld minder dan 2%). Deze vissoorten bevatten wel veel eiwitten en gezonde vetten, waardoor ze ideaal zijn voor koolhydraatarme diëten.

Deze vissen zijn op vele manieren te bereiden en zolang de recepten geen koolhydraatrijke producten bevatten, zijn de visgerechten allemaal geschikt voor een koolhydraatarm dieet.