Sliptong bakken: alles wat je moet weten over het bereiden van zeetong

Sliptong is een overheerlijke vis, maar vaak vrij prijzig in een restaurant. Voor een paar sliptongen ben je al snel meer dan 20 euro kwijt. Maar, voor het eten van sliptong hoef je niet per se de deur uit. Deze vis is heel eenvoudig zelf te bereiden! Je bent snel klaar én met restaurantkwaliteit. In deze blog beantwoorden we alle vragen over het bereiden van sliptong. Dat wordt smullen!


Hoeveel sliptong/zeetong per persoon

Sliptongen zijn zeetongen die niet ouder zijn dan 3 tot 4 jaar. Een sliptong weegt gemiddeld 250 gram, van deze 250 gram is ongeveer 40 procent visfilet. Eet je sliptong samen met groente of pasta zoals in één van onze recepten? Dan raden we aan om 3 tot 4 sliptongen per persoon te bereiden. Eet je sliptong als hoofdgerecht, dan kun je er altijd meer klaarmaken.

De sliptong schoonmaken

Je kunt het schoonmaken en fileren van de tong thuis doen. Wil je het zelf proberen? Klik dan op de link hieronder en bekijk de duidelijke instructievideo voor het schoonmaken en fileren van sliptong.


Bereidingswijze: in de boter, olie of frituurpan

Sliptong is een veelzijdige vis die je op veel manieren kan klaarmaken. Zo kun je ze in de pan bakken met boter of olijfolie, of je kunt de sliptong bakken in de frituurpan. Welke bereidingswijze je ook kiest, zorg ervoor dat de vis op kamertemperatuur komt. Op deze manier is het temperatuurverschil niet te groot en blijft de sliptong van hoge kwaliteit. Om het bakken prettiger te maken kun je de zijvinnen van de vis knippen. Hierdoor passen er meer tongen in de bakpan, bovendien eet het een stuk prettiger. Om kromming in de pan tegen te gaan kun je de vis ‘kraken’. Pak met een doek de vis aan de ene kant achter de kieuwen en pak aan de andere kant de staart vast. Trek de vis uit elkaar tot je een kleine kraak hoort. Door de vis te kraken, trekt de tong niet krom in de pan en worden beide zeiden gelijkmatig gebakken.

Tong bereiden in de boter

Sliptong bakken in boter, is een van de meest populaire manieren om sliptong te bereiden. Het klassieke plaatje van een mooie goudbruine tong is dan ook het resultaat van de vis bakken in de pan. Je kunt dit met of zonder bloem doen. Houd je van een goudbruin korstje? Doe dan een klein beetje bloem op de vis. Voordat je de bloem aanbrengt, breng je de tong op smaak met een klein beetje zout en peper. Ga je zelf sliptong in de boter bereiden, volg dan de volgende stappen

 • Dep de vis af met een doek of keukenpapier, zodat deze helemaal droog is.
 • Voeg de boter toe aan de pan.
 • Laat de boter langzaam opwarmen en doe de vis in de pan. De boter hoeft niet loeiheet te zijn, want dan wordt de vis niet gelijkmatig gebakken.
 • Bak de sliptong 2 tot 3 minuten aan beide zijdes voor een optimaal resultaat.

Sliptong bereiden in olijfolie

Een andere optie om een overheerlijke maaltijd te bereiden met sliptong is door deze te bakken in de olijfolie. Het is een gezondere optie dan bakken in de boter en het is even makkelijk. De vis behoudt meer van de natuurlijke smaak en neemt minder vet op. Volg de volgende stappen als je zelf sliptong in olijfolie gaat bakken

 • Dep de vis eerst goed af zodat deze droog is.
 • Breng de sliptong op smaak met een snufje zout en peper, voeg een beetje bloem toe aan de sliptong als je van een krokant laagje om de vis houdt.
 • Doe een beetje olijfolie in de pan en warm de olie langzaam op. Net als bij het boterrecept is het niet nodig om de pan heel heet te zetten, dit zorgt ervoor dat de buitenkant verbrandt en de binnenkant niet goed gaart. Warm de olijfolie dus langzaam op en doe daarna de vis in de pan.
 • Bak beide kanten van de tong 2 tot 3 minuten, beweeg de vis af en toe in de pan zodat deze niet aan de bodem gaat kleven.
 • Haal de vis uit te pan en geniet van een heerlijke en gezonde sliptong.

Tong bereiden in de frituurpan

Sliptong is erg lekker uit de frituurpan, vooral voor grotere porties is dit een goede optie. Zorg altijd voor schone frituurolie voordat je gaat bakken. Voor het frituren van vis kun je drie soorten frituurolie gebruiken; plantaardig frituurvet, vloeibaar frituurvet en vast frituurvet. Hierbij zijn de eerste twee opties het gezondst. Pas op dat je geen grote hoeveelheden tegelijk frituurt. Anders kleeft de vis aan elkaar en wordt deze niet goed gaar, omdat de temperatuur van de olie daalt. De algemene regel voor tong bereiden in de frituurpan is voor elke 100 gram vis is 1 liter frituurolie nodig.


Tong bereiden met beslag

Om de vis klaar te maken voor de frituurpan kun je beslag gebruiken, dit geeft een lekker krokante laagje om de vis heen. Let op: hierdoor wordt het frituurvet wel vies.

Als je zelf visbeslag wilt maken, kijk dan deze handige video.
Voor het bereiden: warm de frituurpan op tot 180 graden. Doe de vis vervolgens in de frituur pan en wacht 3 tot 4 minuten, zodra de vis gaat drijven is deze klaar.

Tong bereiden zonder beslag

Natuurlijk kun je de vis ook frituren zonder beslag, hiermee behoud je meer van de natuurlijke smaak van de sliptong en de olie wordt niet zo snel vies. Hoe frituur je tong? Warm de frituurpan op tot 180 graden. Wederom duurt het ongeveer 3 tot 4 minuten afhankelijk van de grootte en hoeveelheid vis dat in de frituurpan gaat. Houd als regel dat voor elke 100 gram vis 1 liter frituurolie nodig is. Als de vis gaat drijven is de tong klaar .


Tip: bestrooi de gefrituurde tongfilets met vis- of kipkruiden, dit geeft een lekkere smaak aan de vis. Als je van de natuurlijke smaak houdt, houd het dan bij zout en peper.

Tong uit de oven

Sliptong kan ook worden klaargemaakt in de oven, het is even smakelijk en nog makkelijker dan de vis bakken of frituren.
Om sliptong in de oven klaar te maken, volg de volgende stappen:

 • Verwarm de oven voor op 180 graden. Afhankelijk van de grootte en hoeveelheid vis in de ovenschaal duurt het 10 tot 15 minuten voordat de vis gaar is.
 • Zorg dat de bodem van de ovenschaal goed bedekt is met boter of olijfolie om het aanbranden van de vis tegen te gaan.
 • Plaats de tong vervolgens in de ovenschaal en doe nogmaals een beetje boter of olijfolie op de vis.
 • Zijn de 10 tot 15 minuten om, haal dan de schaal uit de oven. Je kunt eventueel met een vork testen of de vis goed gaar is. Daarna kun je genieten van de heerlijke sliptong.

Breng een beetje peper of zout aan of andere kruiden naar eigen smaak. Een tip voor als de vis uit de over komt is om er een beetje citroensap overheen te doen, dit geeft een frisse smaak aan de vis en breekt de eiwitten af waardoor de vis nog malser wordt.


Overige recepten met tong

Op zoek naar nog meer smaakvolle recepten met sliptong of andere vissoorten van Freshly Fish? Kijk op onze receptenpagina.

Sliptong met zeekraal en pasta
Sliptong is een ware delicatesse. Het komt uit onze eigen Noordzee en smaakt overal lekker bij. Deze keer wordt het gemaakt met zeekraal. Het seizoen hiervoor is tot en met september. We combineren de sliptong en zeekraal met een makkelijke pasta pesto.
Check out this recipe
Sliptong met zuurkool en aardappelen
De sliptong komt met een heerlijke chiliboter. Zet je de vis in de oven? Dan wordt dit een heerlijke saus voor bij de sliptong. Dit combineert goed bij de aardappelen!
Check out this recipe
Sliptong met frisse salade en verse friet
Er gaat niets boven een heerlijke sliptong met zelfgemaakte friet. Lees snel verder om te weten hoe je dit overheerlijke recept in een mum van tijd op tafel zet.
Check out this recipe

Smaak is beter met graat

Je kunt de sliptong natuurlijk ook op bovenstaande manieren bereiden, als je tongfilet hebt. Door de graat zit er meer smaak aan de vis. Dit komt door het beenmerg in de ruggengraat en graten van de vis. Als je de vis kraakt, zoals wordt beschreven hierboven, komt het beenmerg vrij en geeft dit extra smaak aan het vlees van de vis. Daarom geven we graag als tip mee: bereid de sliptong met graat.

Welk seizoen is het beste om sliptong te eten?

Sliptong en zeetong worden het hele jaar door gevangen door de vissermannen. De vis is echter niet in elke periode van het jaar even lekker. Dit heeft te maken met het voorplatingsseizoen van de tong. In maart en april heeft de tong zijn voorplatingsperiode. De vis is dan minder lekker. De tong gebruikt veel energie voor het aanmaken van kuit (visseneitjes) waar uiteindelijk de volgende generatie uit voort komt. De vis heeft veel energie nodig in deze periode, waardoor de tong alle vetreserves gebruikt. De vissen worden ná de voortplantingsperiode ook magerder, daardoor zit er minder filet aan de vis. Dat is meestal in mei en juni.

In januari en februari, en van juli tot en met december is tong dus het allerlekkerst. Dit komt doordat de vis in deze periode geen jongen voorbrengt en hiervoor geen vetreserves aan hoeft te boren en dat is wat de vis smaakt geeft. Je kunt het oplossen door diepvries tong te eten. Dat is net zo lekker en de vis komt dan automatisch uit het juiste seizoen.

Zelf sliptong bereiden?

Loopt het water je al in de mond na het lezen van deze blog? Ga dan zelf aan de slag met het bereiden van sliptong! Onze visreceptenpagina staat voor heerlijke gerechten.

2 responses to “Sliptong bakken: alles wat je moet weten over het bereiden van zeetong

 1. Hi!
  Zie wat tegenstrijdigheden. Van januari tot juni op zn lekkerst en dan van maart Tot mei niet lekker door kuit.?? 🤷‍♀️🤷‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *