Vis ontdooien: hoe doe ik dat?

Hoe ontdooi je vis het snelst? En wat is de beste manier om vis te laten ontdooien om de smaak en textuur van de vis te behouden? Je wilt vermijden dat de vis op kamertemperatuur komt, dit benadeeld de smaak en textuur van de vis. We geven je een aantal tips om je vis te ontdooien op de beste manier. 

Hoe kan ik best bevroren vis ontdooien?

Vis kun je het best op temperatuur laten komen door deze de avond van tevoren uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Door de vis te ontdooien in de koelkast blijft de vis vers, omdat deze op koude temperatuur blijft. Heb je minder tijd? Dan kun je de vis ook zo’ n 20 minuten in koud water leggen of met koud water afspoelen. 

Vis ontdooien in magnetron

Als je echt haast hebt, kun je het ook op lage temperatuur in de magnetron doen. Keer de vis regelmatig om, liefst binnen een minuut. Als je de vis te snel op een hoge watt zet, verliest de vis vocht, droogt deze uit en gaan vitamines en mineralen verloren. Het op temperatuur laten komen van grote, dikke stukken vis kun je beter niet in de magnetron doen. Zo wordt de buitenkant van de vis al gaar en blijft de binnenkant bevroren. 

vis ontdooien in water

Hoe snel kan ik vis ontdooien?

Als je de vis in koud water legt kun je deze snel ontdooien, afhankelijk van de grootte en dikte van de vis. Leg de vis nooit in warm water om sneller te laten ontdooien. Zo ontdooit de vis te snel en dit tast de smaak en textuur aan van de vis. Ook bederft de buitenkant van de vis voordat de binnenkant van de vis is ontdooit. 

Vis ontdooien microgolf

Ga je de vis ontdooien in de magnetron? Let er dan wel op dat je de ontdooifunctie gebruikt in de microgolven. In onderstaand schema zie je dat 100 watt het aanbevolen aantal microgolven is voor vis. Het verschilt per product en vissoort hoe lang de vis in de oven moet. Check de vis dus regelmatig als je deze in de magnetron ontdooid en neem de tijd. 

Vermogen magnetron in wattActie
350Snel ontdooien van kleine hoeveelheden. 
250Normaal ontdooien. 
100Langzaam ontdooien van grote hoeveelheden of kwetsbare stukken zoals vis. 

zalm ontdooien in magnetron

En hoe ontdooi ik diepvries zalm

Zalm is een vette vissoort en is daarom minder lang houdbaar dan magere vissoorten. Vette vis is rijk aan vitamine D, B2 en A. Om deze vitamines optimaal te behouden in de vis kun je zalm het best in een afgesloten plastic zak ontdooien, zodat er geen water bij kan komen. Zo blijven alle vitamines en mineralen behouden in de vis. Leg de zak met vis vervolgens in een bak met koud water en na ongeveer een uur is de vis klaar voor bereiding.

Meer lezen hoe je zalm het best kan ontdooien? In deze blog leggen we dit nog beter uit.

Waar kan ik vis het best bestellen?

Vis bestellen kan heel eenvoudig online. Bij Freshly vis heb je de keuze tussen de ZALMbox en VISbox. Bij de zalmbox zijn de lekkerste zalmproducten voor jou geselecteerd. Bij de visbox kun je geheel naar eigen wens een box samenstellen. Je hebt keuze uit ruim 25 visproducten. De boxen wordt binnen 2 dagen bij je thuisbezorgd. Bestel en zet binnen een handomdraai de lekkerste gerechten op tafel.