Zalm ontdooien: hoe doe je dat?

Zalm is heerlijk en veelzijdig! Ga je het ontdooien, dan wil je de goede smaak en zachte structuur behouden. Maar wil je een zalmgerecht op tafel zetten en kom je erachter dat je zalm nog in de vriezer ligt? Dan geven wij je een aantal tips om zalm op de beste en snelste manier klaar te stomen voor bereiding!

Zalm ontdooien

Hoe moet je diepvries zalm ontdooien?

Zalm is een vette vissoort en daarom minder lang houdbaar dan magere vissoorten. Vette vis bevat veel vitamine D, B2 en A. Om deze vitamines optimaal te behouden in de vis kun je zalm het best in een afgesloten plastic zak doen, zodat er geen water bij kan komen. Zo blijven alle vitamines en mineralen behouden in de vis. Leg de zak met vis vervolgens in een bak met koud water en na ongeveer een uur is de vis klaar voor bereiding. 

Zalm ontdooien in de magnetron

Zalm kun je het best niet ontdooien op de gewone stand van de magnetron. Op een te warme stand in de magnetron kan de buitenkant van de magnetron al snel bederven, terwijl de binnenkant nog bevroren is. Ben je echt in tijdnood en wil je de zalm snel op temperatuur laten komen? Kies dan de ontdooistand van de magnetron en draai de vis regelmatig. 


Gerookte zalm ontdooien

Gerookte zalm kun je het best in de koelkast ontdooien. Leg de gerookte zalm de avond voordat je deze wilt gaan eten in de koelkast. Zo voorkom je dat de zalm op kamertemperatuur komt en begint met bederven.

Is gerookte zalm langer houdbaar? 

Zalm, met name gerookte zalm, is de meest gebruikte vissoort in Nederland. Veel mensen denken dat gerookte zalm het langst houdbaar is, maar dat is niet helemaal het geval. Het roken van zalm zorgt ervoor dat de vis slechts enkele dagen langer houdbaar is. Door gerookte zalm op een bepaalde manier in te vriezen, droogt deze niet uit bij ontdooien ervan. Zo kun je gerookte zalm het best eerst insmeren wat olie en luchtdicht te verpakken, om het vochtgehalte hoog te houden bij ontdooien van gerookte zalm. Bevroren gerookte zalm kun je zo ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.

Zalm snel ontdooien – hoe lang 

De beste manier om zalm snel te ontdooien is deze afgesloten zak in koud water zo’ n 20 minuten te laten ontdooien. Heb je meer tijd? Haal de zalm dan 24 uur voor bereiding uit de vriezer en leg in de koelkast. Dep het eventueel overtollige water van de vis en deze is klaar voor bereiding!


Hoe lang zalm bewaren na ontdooien

Vis is snel bederfbaar. Daarom wordt ook afgeraden om deze te lang te laten liggen na ontdooien. Het bederfproces gaat namelijk vrij snel wanneer vis op kamertemperatuur komt. Bewaar de zalm, ook na ontdooien, in de koelkast voor maximaal 3 dagen.

Verschil tussen zalm ontdooien en vis ontdooien

Vette vis bevat 10 of meer gram vet, magere vissoorten bevatten daarentegen maar 0 tot 2 gram vet. Magere vis bevat daarom vaak een hoger watergehalte dan vette vis. Bij ontdooien van magere vis komt er ook meer water vrij. Dit overtollige vocht kun je met keukenpapier af deppen voordat je de vis bereid. 

Meer lezen over vis ontdooien? Lees onze pagina over vis ontdooien