Roodbaars

Roodbaars is een heerlijke smaakvolle vis en (anders dan zijn naam doet denken) meer oranje is dan rood. Het allerlekkerst als hij gebakken is in een pittige marinade en zeer geschikt om te barbecueën. De roodbaars komt vooral veel voor in de Atlantische Oceaan bij Noorwegen en IJsland. De giftige stekels kunnen ernstige verwondingen veroorzaken, vandaar dat hij ook wel de schorpioen wordt genoemd. Gefileerd geheel ongevaarlijk en bovendien: erg lekker!

Roodbaars uit het seizoen

De roodbaars is een beenvis en is familie van de schorpioenvissen. Ze leven vooral in het noorden van Noorwegen en rond IJsland. Er zijn twee soorten roodbaars die we kennen. De Sebastes norvegicus is de grootste van de twee en heeft een oranje kleur, terwijl de sebastes mentella helderrood is. De roodbaars kan meer dan 60 jaar oud worden. De meeste roodbaars waar op gevist wordt is 20 jaar of ouder, en is tussen de 35 en 55 cm lang.

Duurzaam gevangen

Kies voor een duurzame roodbaars met keurmerk. Deze is vaak met lijnen gevangen rondom IJsland en Noorwegen. Op dit koude puntje van de wereldbol zwemt voornamelijk de Sebastes marinus, de bekendste soort en ‘gewone’ roodbaars. Deze komt vier keer per week binnen, waar de roodbaars wordt fileert en verpakt.

Roodbaars bereiden

Pan/grill: doe een beetje boter en/of olie in de pan. De filet circa 8 minuten bakken. Halverwege keren.
Oven: verwijder de folie van de verpakking. Plaats de ovenschaal in het midden van een voorverwarmde oven (180°C) gedurende 15 minuten.

roodbaarsfilets_pompoenpuree_zeekraal_visboxmei2019

Recepten met roodbaars

Probeer eens een heerlijk recept met roodbaars!