Duurzame IJslandse kabeljauw

We nemen je mee naar het koude water van IJsland. Juist daar wordt onze duurzame kabeljauw gevangen. Zo kun jij verantwoord genieten van dit zachte en malse stukje visvlees. Het is vis van de beste kwaliteit: mooi wit en heerlijk sappig.

Een groot deel van de IJslandse bevolking leeft van de kabeljauwvangst. De kabeljauw uit onze visbox wordt door de IJslandse vissers gevangen met lijnen. Zo halen ze dus geen ‘bijvangst’ uit de zee. Bovendien gaat het goed met de kabeljauwstand in de zee, daardoor is deze vis zeker een duurzame keuze.

Foto: Johan Wildhagen

Kabeljauw uit het juiste seizoen

Atlantische kabeljauw zwemt in de Noordelijk Atlantische Oceaan en de Noorse Zee. Op een diepte van 20 tot 600 meter zwemmen ze in kustwater en in de buurt van scheepswrakken. De beste tijd om kabeljauw te vangen is van juni tot en met december. In hoge golven zetten ze de lijnen uit om de kabeljauw binnen te halen. In de periode februari tot en met mei komt onze kabeljauw uit Noorwegen.

Wist je dat?

Kabeljauwen kunnen wel 1,9 meter lang worden. Ze eten onder andere kreeftjes, garnalen en andere visjes. Deze prachtige vissen zwemmen in groepen dicht bij de zeebodem en kunnen wel zestig jaar oud worden. Naast de zilverwitte buik en olijfgroene rug is de lichte streep opvallend die van voor naar achter loopt. Door de schutkleur die lijkt op de zeebodem zijn ze van bovenaf bijna niet te zien.

Kabeljauw bereiden

De kabeljauw is in Nederland vooral bekend door de kibbeling. Tegenwoordig wordt daar vaak pollak of koolvis voor gebruikt, maar bij de betere viskraam is nog de echte kibbeling van kabeljauw te koop. Origineel werden daar de zachte stukjes wangfilet voor gebruikt, maar dat is al lang niet meer zo. De Kabeljauw wordt in zijn geheel, in moten of gefileerd verkocht. Bijvoorbeeld als een gefrituurd lekkerbekje.

Deze vis verdient meer

Het zachte malse stukje visvlees verdient eigenlijk meer. Probeer daarom eens een heerlijk recept met kabeljauw! Het vlees is zo zacht, dat het gemakkelijk uit elkaar valt. Lees in onze blogs hoe je kabeljauw kunt bakken of kunt bereiden op de bbq.