Vis Bakken wordt makkelijk: alle tips voor 19 vissoorten

Vis bakken is niet moeilijk. Maar als je het niet op de juiste manier doet, kan de vis uit elkaar vallen, de huid kan loslaten, niet goed gaar zijn of zelfs verbranden! Met deze handige tips wordt vis bakken kinderspel!

We geven tips hoe je vis kan bakken in de pan of in de oven. Verder geven we tips voor het bakken van 18 vissoorten zoals kabeljauw, tonijn, schol en nog veel meer!

Inhoud

In deze blog geven we jullie eerst 7 tips voor het bakken van vis. Vervolgens laten we je zien op welke manieren je vis kan bakken. Ten slotte lichten we per vis toe hoe je deze het lekkerste kan bereiden.


1. 7 Tips voor het bakken van vis

  • Zorg dat de vis vers is
  • Ontdooi de vis in de koelkast
  • Gebruik een pan met anti-aanbaklaag
  • Gebruik boter of olijfolie om in te bakken
  • Let op de temperatuur van de pan
  • Gebruik een grote platte spatel om de vis te draaien
  • Serveer de vis direct

2. Verschillende manieren om vis te bakken

Hoe bak je vis? Een hele vis bakken of visfilet bakken kan aardig van elkaar verschillen. En, vis bakken in bloem is anders dan vis bakken zonder. Hoe moet je vis bakken, hoe lang moet je vis bakken en welke vis ga je bakken? Hieronder alle tips op een rijtje! Verse vis bakken zorgt altijd voor het lekkerste resultaat!

Vis bakken in olie of boter

Vis bakken in de pan is de snelste en makkelijkste manier. Maar ga je de vis in olie of boter bakken? Verse vis bakken in olijfolie verschilt niet veel van vis bakken in boter. Voor de beste smaak maak je gebruik van roomboter. In welke pan bak je de vis? Gebruik een pan met anti-aanbaklaag die gelijkmatig warm wordt. Daardoor blijft de vis niet aan de pan plakken. 

Vis bakken in de oven

Vis in de oven bereiden is eigenlijk heel makkelijk. Je hebt er zelf weinig werk aan, want de oven doet het meest. Met deze tips lukt het je altijd en bereid je de lekkerste vis!

Hoe bereid je vis in de oven?

Ook al doet de oven het meeste werk, daardoor heb je er minder controle op en is het belangrijk de temperatuur niet te hoog in te stellen. Op zoek naar de perfecte manier om vis in de oven te bereiden? Je leest het hier.

Vis bakken in airfryer

De airfryer is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze keuken. Je vraagt je misschien af: hoe moet ik vis bakken in de airfryer? Het bakken van vis met de airfryer heeft niet onze voorkeur, omdat het de vis kan uitdrogen. Je lost dit op door de vis te bakken op een hele lage temperatuur en wat water onderin de bak te doen Op die manier wordt het vocht beter gereguleerd in de airfryer.

Vis krokant bakken

Het krokant maken van de vis doe je door de vis te paneren en te bakken. Haal de vis door bloem, vervolgens door een geklutst ei en dan door (gekruid) paneermeel. Vis bakken met bloem werkt minder goed als vis met bloem en ei. Zorg er wel voor dat je voldoende boter of olie in de pan doet.

Vis bakken op de huid

Hoe moet je vis op de huid bakken? Doe boter of olie in de pan en vervolgens bak je de vis op het vel. Wil je de vis op het vel bakken tot deze ook van boven gaart? Gaart de andere zijde niet goed, bak de vis vervolgens dan nog even op de andere zijde.


Vis bakken in frituurpan

Gebakken vis in de pan heeft een krokant jasje. Je moet de vis bakken in zonnebloemolie of frituurolie en de frituurpan eerst goed heet laten worden. Laat om de beurt de vis in de pan laten zakken met een schuimspaan en laat deze uitlekken op wat keukenpapier. Daarna kruiden met viskruiden.


Overzicht vis bakken per vissoort

Bovenstaand zijn een aantal handige tips die je houvast bieden bij het bakken van vis. Toch kan het per vissoort flink verschillen hoe deze het lekkerst wordt gebakken. Daarom hieronder een overzicht van verschillende soorten vis om te bakken en hoe je deze vis het best bereidt. Succes! 

3. Kabeljauw bakken: als filet of kibbeling

Wij hebben hier een apart blog geschreven over het bakken van kabeljauw.


4. Tonijn bakken

Tonijn bakken kan op verschillende manieren, omdat je met tonijn veel kan variëren. Van rauwe tonijn voor sushi of een poké bowl tot een gegaarde tonijnsalade, tonijnpasta of gegrilde tonijnsteak. Maar hoe bak je tonijn? En hoe lang moet tonijn bakken? En hoe maak je hem perfect roze van binnen en gegaard van buiten? Het begint bij de aankoop van tonijn. Deze vissoort is namelijk overbevist, waardoor je er goed aan doet een duurzame keuze te maken, met de visbox bijvoorbeeld. Daarnaast is verse tonijn bakken altijd het lekkerst! We maken hieronder onderscheid in verse en tonijn uit blik bakken.

Verse tonijn bakken recept
Laat de vis op temperatuur komen. Smeer aan beide kanten in met peper en zout en eventueel met sesamzaadjes. Verhit wat olijfolie in een koekenpan of grillpan en laat deze goed heet worden. Bak de tonijn in de grillpan, zo’n 1 tot 3 minuten per kant. Hoe lang je tonijn bakt is afhankelijk van je smaak. Hoe langer, hoe droger de structuur en vissiger de smaak. Bak je hem kort aan, dan blijft de tonijn donkerrood of roze vanbinnen, dit heeft onze voorkeur! Voor het bakken van witte tonijn geldt dezelfde bereidingswijze.

Tonijn uit blik bakken
Tonijn uit blik bakken in de pan kan wel, maar het is lekkerder om tonijn uit blik te verwerken in een gerecht. Tonijn uit blik is al gekookt, dus als je dit gaat bakken, valt de tonijn snel uit elkaar. Mocht je tonijn uit blik toch willen bakken, doe dit dan heel kort, ongeveer 1 minuutje per kant.

Tonijn recept
Ben je op zoek naar een heerlijk recept voor het bakken van tonijn? Kijk op onze receptenpagina voor heerlijke recepten met tonijn of bekijk het recept van deze quinoasalade met gegrilde tonijn. Eet smakelijk!

Salade met quinoa, tonijn en balsamicoazijn
Een frisse en snelle salade met quinoa en tonijn. Gezond en lekker. Wat wil je nog meer?
Check out this recipe


5. Schol bakken

Schol is in Nederland goed verkrijgbaar. Bij sommige visboeren en betere supermarkten kun je scholfilets kopen. Dan is de schol al voor je schoongemaakt. Heb je een hele schol in handen? Dan is het wel belangrijk om te weten hoe je deze vis schoonmaakt.

Schol schoonmaken
Het lekkerst is natuurlijk om verse schol bakken, maar daar moet je de vis eerst voor schoonmaken. Pak een schoon werkblad, scherp mes en schaar. Snijd met het mes de kop van de vis. Snijd vervolgens voorzichtig in de buikholte en haal de ingewanden uit de vis. Deze zijn zichtbaar als de kop eraf is. Let erop dat deze er heel uitkomen, anders bederft het de smaak van de vis. Knip dan met de schaar de vinnen van de vis en dep de vis droog. Een hele schol bakken kan ook, dan kun je deze stap overslaan.

Schol bakken in boter
Breng de schol aan beide kanten op smaak met zout en peper. Doe roomboter in de pan, voeg een scheutje olie toe en voeg de vis toe als de boter gaat schuimen. Bak de schol in roomboter zo’n 4 tot 5 minuten aan beide kanten, totdat de randen van de schol bruin worden. Ga je de schol bakken met huid? Leg de schol dan op de huid in de pan om te garen.

Scholfilet krokant bakken
Haal de scholfilet door bloem, vervolgens door een geklutst ei en dan door gekruid paneermeel. Bak de schol in frituurolie of in olie in een pan. Als je de schol in de oven bakt, werkt bakken met bloem niet goed.

Hoe lang moet je schol bakken

Hoe lang je de schol moet bakken, hangt af van de temperatuur van de (frituur)pan. Bak de vis altijd goudbruin. Typ maar eens bij YouTube in: schol bakken, dan kom je veel recepten tegen. Maar de hoofdregel bij het bakken van scholfilet is toch: laat de vis goudbruin worden en houd de pan goed in de gaten.


6. Pangasiusfilet bakken

Pangasius, panga of pangafilet wordt vooral in Azië gekweekt en diepgevroren vervoerd naar Nederland. In Nederland is deze vissoort vrij goedkoop. De smaak van de vis is vrij neutraal en kan dus wel wat extra’s gebruiken, wij geven je een tip hoe je er pangasius met limoenboter maakt.

Pangasius bakken met bloem
Roer 30 gram boter zacht, rasp er een halve limoen bij uit en voeg een eetlepel limoensap toe. Breng op smaak met peper en zout, roer door en zet in de koelkast. Haal de pangasius door wat bloem en kruiden. Verhit olie in een pan en pangafilet bakken aan beide zijden 4 minuten. Serveer de vis met de limoenboter en schijfjes limoen.


7. Zeebaars bakken

Zeebaars is een delicate vis met een pure smaak. Perfect om te bakken in de pan en het liefst op de huid.

Hele zeebaars bakken
Ontschub en ontgraat de zeebaars. Dep de zeebaars een beetje droog met een stukje keukenpapier en breng op smaak. Bak de zeebaars op de huid in de bakpan met boter of olijfolie. Laat de vis zo veel mogelijk met rust en let goed op de verkleuring. Als de zeebaars niet meer doorzichtig is, maar wit van kleur, is je zeebaars klaar!

Op zoek naar een lekker recept met gebakken zeebaars? Bekijk dit visrecept van zeebaars met pasta pesto.

Zeebaarsfilet met pasta pesto
Pasta pesto is één van de lekkerste Italiaanse gerechten. Te lekker om niet te proberen!
Check out this recipe


8. Forel bakken

Forelfilet heeft vaak nog een huid. Forel bakken op de huid is de beste manier om de andere kant te garen. Forel bakken in de pan is niet moeilijk, ook forel bakken in de oven is een prima optie. Forel bereiden in de airfryer is een minder goede keuze, want de airfryer werkt beter met gepaneerde producten. 

Forel bakken in de pan – hoelang?
Smelt (room)boter of olie in een pan. Laat op middelhoog vuur de pan heet worden. Leg de forel voorzichtig in de pan en bak gedurende 5 minuten aan beide kanten aan. Ga je forel bakken op de huid? Leg dan de kant met de huid eerst in de pan.  Je kunt de forel ook bakken in aluminiumfolie. Op de barbecue in de zomer bijvoorbeeld of als je de pan wat heter zet. Door de folie is de vis beter beschermd tegen verbranden. Als de vis makkelijk uit elkaar valt is deze gaar.

Ga naar het recept:

Zoete aardappelstamppot met zalmforel
Deze zoete aardappelstammpot met zalmforel zet jij binnen no time op tafel! Een makkelijk en snel visrecept voor bij gebakken zalm of zalm uit de oven.
Check out this recipe


9. Tong bakken

Sliptong vinden we zó lekker dat het wat extra aandacht verdient. Daarom hebben hebben we hier een speciaal artikel geschreven over het bakken van sliptong.


10. Makreel bakken

Makreel wordt vaak gerookt verkocht. Het is stevig, vettig en sappig, maar zacht van structuur. Gerookte makreel is erg geschikt om te grillen, maar kun je ook prima bakken. Ga je makreel bakken in de oven? Lees dan onze blog over vis bakken in de oven.

Verse makreel bakken
Verhit boter in een pan, let goed op dat de boter niet verbrand. Leg de vis in de boter en laat even rusten. Doe geen deksel op de pan. Bak de makreel in de pan tot deze van de pan loskomt, draai dan voorzichtig de vis om.

Makreel bakken bloem
Meng peper en zout door wat paneermeel of bloem. Wentel de makreel hier aan beide zijden in en bak op dezelfde manier als hierboven geschreven.

Hele makreel bakken
Om een hele makreel te bakken, moet je deze eerst schoonmaken. Dit doe je als het volgt: Snijd de kop van de makreel door achter de kieuwen de snijden. Hierbij moet je oppassen de galblaas niet te raken, dit bederft de smaak van de vis. Snijd hierna de buikholte open door de staart vast te houden en de buik door te snijden. Nu kun je de ingewanden uit de makreel halen. Spoel de vis vervolgens goed af met koud, stromend water.
Bak de makreel vervolgens in de de pan.

Gerookte makreel bakken
Gerookte makreel is al klaar om gegeten te worden. Deze hoef je in principe ook niet te verwarmen en is in veel gerechten koud bedoeld. Wil je gerookte makreel wel verwarmen? Bak het dan even mee in een pasta of wokgerecht.

Zin in een lekker makreelgerecht? Probeer deze eens:

Griekse makreel uit de oven
Ben je op zoek naar een makreel recept dat makkelijk in de oven te bereiden is? Probeer dit visrecept eens!
Check out this recipe

11. Heilbot bakken

Heilbot is meestal erg groot en koop je daarom bij de visboer vaak in een moot. Heilbot heeft stevig, dik vlees. Hoelang moet je heilbot bakken? Dat is afhankelijk van de dikte van de moot. Blijf dus regelmatig kijken hoe de heilbot gaart.

Heilbot bakken met bloem
Heilbot is een grote vis en wordt in moten of filets verkocht. Zorg dat de moten van gelijke dikte en grootte zijn, zodat ze tegelijk garen. Snijd de heilbot in vier gelijke porties, bestrooi met een beetje zout en peper en wentel de vis door de bloem. Klop de overtollige bloem eraf. Verhit een scheut olie in een pan en bak de heilbot circa 3 minuten op één kant. Draai de vis om en bak de vis nog 1 minuut. Zet het vuur uit en laat de vis in de pan liggen. Kijk goed naar de dikte van de filets. Hoe lang je de heilbot moet bakken, is afhankelijk hiervan.

Eens wat anders proberen met Heilbot? Geniet van heilbot met mosterdkorstje en rucolapurree.

Heilbot met krokant korstje
Een makkelijk gerecht en een plaatje voor het oog! Imponeer je tafelgenoten met een heerlijk vers stukje heilbot met geroosterde groenten. De paprikasaus en paddenstoelen maken het gerecht helemaal af.
Check out this recipe

12. Tarbot bakken

Tarbot heeft een grove stevige structuur. Daarom kun je er veel mee doen, zoals stoven, grillen of bakken. Verhit boter of olie in een pan zonder anti- aanbaklaag. Leg de tarbot in de boter of olie en bak (afhankelijk van de dikte) een paar minuten op beide zijden. Omdat de vis vrij stevig is zal deze niet snel uit elkaar vallen. Ben je hier wel bang voor, dan kun je de tarbot ook bakken op huid.

Tarbot bakken op de huid
Hoe moet je tarbot bakken op het vel? Doe boter of olie in de pan en bak vervolgens de tarbot bakken in een pan. Je kunt de tarbot bakken in boter of in olie, als filet of de hele tarbot.

Altijd lekker: tarbot met witte rijst en teriyakigroentes.

Tarbot met witte rijst en teriyaki groentes
Ben je op zoek naar een lekker wokgerecht waar je weinig werk van hebt? Dit tarbot recept is makkelijk, snel en bovendien erg lekker!
Check out this recipe

13. Zalm bakken

Zalm is een vettige, zachte, veelzijdige vissoort. Zalm is roze omdat de vis garnalen eet. Warm of koud gerookt, in blik of diepvries, er zijn vele soorten zalm. Maar, verse zalm is natuurlijk het allerlekkerst. Zalm is perfect om te bakken, grillen, stoven of roken.

Zalm grillen of bakken

Je kan de zalm bakken in een grillpan met boter of olijfolie. Laat de pan goed heet worden en grill aan beide kanten kort aan. Het lekkerst is roze zalm bakken door de zalm huid krokant bakken en de binnenkant roze te houden.

Zalm bakken in airfryer

Zalm is een van de weinige vissoorten die goed te bereiden is in de airfryer. Dit komt omdat de vis vettig is, waardoor hete lucht van de airfryer de vis niet uitdroogt. Bij de magere visssoorten is dit wel het geval. Zalm bakken in de airfryer is heel eenvoudig. Verwarm de airfryer voor op 180 graden. Laat de zalm bakken in de airfryer voor 6 minuten.

Diepvries zalm bakken
Bevroren zalm bakken benadeelt de smaak en structuur van de zalm. Bevoren zalm bakken kan wel maar is gewoon zonde. Laat de zalm eerst goed ontdooien door deze in de koelkast te leggen, of in een bak met water.

Op zoek naar inspiratie voor een zalmrecepten? Kijk op onze receptenpagina of probeer deze eens: couscoussalade met balsamico zalm.

Zalm met balsamico en couscoussalade
De zalm met balsamico in saus is écht een smaaksensatie. Wij maakten er een heerlijke frisse salade met couscous bij. Ben je op zoek naar een simpel, maar heerlijk zalm recept dat je snel op tafel zet? Lees dan hieronder hoe je deze zalm en salade bereidt.
Check out this recipe
Zalm met balsamico en couscoussalade

14. Rode poon bakken

Rode poon heeft een zacht zoete smaak en is roze van structuur. Rode poon is erg geschikt om te bakken, stoven of roken.

Rode poon bakken
Doe een beetje boter of olie in de ban. Wacht tot de pan goed heet is. Bak de vis vervolgens om en om in de pan. Breng eventueel op smaak door kruiden toe te voegen of de vis vooraf te marineren.


15. Zeewolf bakken

Zeewolf heeft een stevige en sappige structuur. Wil je de zeewolf sappig houden bij het bakken? Dan kun je hem bijvoorbeeld in ham of spek wikkelen of zeewolf bakken bloem. Een recept voor het bakken van zeewolf staat op onze website: zeewolf in parmaham.

Zeewolf in parmaham met gekarameliseerde knolselderij
Een heerlijk visrecept met zeewolf! Lees snel verder en zet in een handomdraai dit recept op tafel.
Check out this recipe

16. Dorade bakken

Dorade wordt ook wel zeebrasem genoemd. Dorade of zeebrasem heeft een stevige smaak en kan worden gebakken, gegrild, gestoofd of gefrituurd. Je kan bijvoorbeeld een hele dorade bakken in zoutkorst. Of dorade bakken op de huid of barbecue.


17. Wijting bakken

De smaak en structuur van wijting is heel zacht en lijkt op die van kabeljauw. Je kunt wijting eenvoudig bakken, stoven en roken. Omdat de structuur zo zacht is, is de wijting ook erg geschikt om te bereiden in de oven. De zachte vis gaart erg snel. Als je wijtingfilet wilt bakken in de pan, houd dan rekening met de snelle garing. Bak de vis kort om en om. Door de hele wijting te bakken, valt deze minder snel uit elkaar. Ook kun je de vis in bloem marineren en bakken in de frituurpan.


18. Schar bakken

Schar is een magere vis, maar goed van smaak. De smaak lijkt op de smaak van tong. Schar is lekker om te bakken, frituren of stoven. Schar of tongschar bakken doe je eenvoudig door olie of boter te verhitten in een pan en op lage temperatuur schar bakken in olie of boter te bakken. Ook schar bakken in frituurpan is erg lekker. Schar bakken in bloem is verder een populaire manier om deze vis te bakken.


19. Schelvis bakken

Schelvis bakken in de pan is kinderspel! Je kunt schelvis bakken op de huid of de schelvis bakken in bloem. Maar, de schelvis is van nature ook al erg lekker door de pure authentieke smaken van deze vis. Bak schelvisfilet niet te lang, op een niet te hoge temperatuur.


20. Roodbaars bakken

Roodbaars is middelmatig vet. Hoe komt het dat roodbaars soms niet rood is? Dat komt omdat wanneer je roodbaars in de winkel of bij de visboer ziet liggen, deze al is gefileerd. Dat is ook nodig, want de schubben en stekels zijn niet goed voor je en erg hard. Roodbaars bakken op huid kan dus wel maar roodbaarsfilet bakken op de huid is het best.

Geniet van roodbaarsfilet met pompoenpurree en zeekraal, klik hieronder voor het recept!

Roodbaars met pompoenpuree en zeekraal
Met dit gerecht zet je echt iets bijzonders op tafel. De roodbaarsfilet past perfect bij de zilte zeekraal en zoete pompoenpuree. Een gouden combinatie! Wil je dit recept zelf proberen? Lees dan snel verder.
Check out this recipe

Build modern sites with Atomic Blocks layouts

The Gutenberg editor uses blocks to create all types of content, replacing a half-dozen ways of customizing WordPress, bringing it in line with modern coding standards, and aligning with open web initiatives. When we refer to “blocks” we are talking anything that can be inserted into the editor to create content.

Sites Built To Last

The new editor comes with a handful of default blocks such as paragraph, image, gallery, and more, to help you create better standard posts and pages.

From the Atomic Lab

The new editor comes with a handful of default blocks such as paragraph, image, gallery, and more, to help you create better standard posts and pages.

Beautiful Designs

The new editor comes with a handful of default blocks such as paragraph, image, gallery, and more, to help you create better standard posts and pages.

Rock Solid Standards

The new editor comes with a handful of default blocks such as paragraph, image, gallery, and more, to help you create better standard posts and pages.