Kabeljauw bakken: als filet of kibbeling

Wat is nou eigenlijk de beste manier om kabeljauw te bakken? En hoe zorg je ervoor dat de zachte vis niet uit elkaar valt in de pan. Deze en nog meer vragen beantwoorden we in deze blog!

Kort samengevat: bij het bakken van kabeljauwfilet is het belangrijk dat de olie in de pan goed heet is. Wil je kabeljauw met een knapperig korstje? Haal de vis dan door wat bloem voordat je gaat bakken.

Heb je iets meer tijd om voor te bereiden? Onder de foto gaan we verder met alle tips over het bakken van kabeljauw.


Hoe start met je met kabeljauw bereiden?

Bedenk op welke manier je de vis wilt bereiden. Leg alle benodigdheden klaar, zoals de vis, een pan met anti-aanbaklaag, olie of boter, een spatel en benodigde kruiden. Voordat je begint met bakken is het belangrijk dat je de vis goed droogdept met een stukje keukenrol. Start voordat je de kabeljauw gaat bereiden altijd met het droogdeppen van de vis. Hoe droger, hoe knapperiger en ook: hoe lekkerder.

Welke kruiden passen goed bij kabeljauw?

Kabeljauw heeft een zachte smaak. Daardoor is de vis goed te combineren met verschillende soorten kruiden. Groene kruiden, als munt, peterselie, koriander en dille vormen een mooie combinatie. Ook smaken als ui, knoflook, peper of oregano passen goed bij de vissoort. Daarnaast is citroen altijd een goed ingrediënt om vis op smaak mee te brengen.

Kortom: kabeljauw leent zich uitstekend voor verschillende kruiden of marinades. Experimenteer en breng op smaak naar eigen wens!

Kabeljauw bakken in de pan

Hoe bak je kabeljauw het allerlekkerst? Het bakken van kabeljauw lijkt lastig, maar wij geven je tips om te zorgen dat de vis mooi intact blijft. Verhit een antiaanbakpan op middelhoog vuur met wat olie of boter. Bak de kabeljauw in de pan voor 3 tot 4 minuten. Draai de vis voorzichtig om met een spatel en bak net zolang aan de andere kant. Laat de kabeljauw bakken in de pan tot deze een lichtbruine kleur krijgt. Als de vis geen vocht verliest, makkelijk uit elkaar valt en vanbinnen mooi wit is, is ‘ie klaar!

Kabeljauw bakken

Kabeljauw bakken in de pan: met of zonder huid

Je kunt kabeljauw zowel met als zonder huid bakken. Gefileerde kabeljauw is vaak verkrijgbaar zonder huid. Bak je met huid? Dat kan! Leg de vis dan met huid naar beneden in de pan. Kabeljauw op de huid bakken zorgt er voor dat de vis minder snel uit elkaar valt en heeft als voordeel dat de vis los van de pan kan garen. De huid eet je niet, je eet de vis van het vel. Zo is het vlees van de vis onbeschadigd door de pan en blijft je stukje vis intact. Kabeljauw met vel bakken is dus een slimme manier om de vis heel te houden.

Hoe lang moet de kabeljauw bakken

Dat hangt af van verschillende factoren af: bak je filets of moten en bak je met of zonder bloem. Een kabeljauwmoot bak je meestal zo’n 8 minuten in de pan. Kabeljauwfilets zijn vaak rond de 4 tot 6 minuten gaar. Kabeljauwhaasjes zijn ook prima te bereiden in de pan, let daarbij wel op dat de vis ook goed van binnen gaar is. Let bij het bakken van de kabeljauw altijd op de dikte van de vis, dikke moten moeten langer gebakken worden dan dunne filets. Als de kabeljauw goudbruin is, is deze gaar.

Kabeljauw kan ook in de oven bereid worden. In de oven duurt het ongeveer 15 minuten (mits de oven is voorverwarmd) voordat de kabeljauw gaar is.

Hoe kun je kabeljauwhaas bakken met een krokant korstje

Paneren is het sleutelwoord! Kabeljauw leent zich uitstekend om te paneren. Het handigste is om kabeljauwfilets te paneren, maar kabeljauwhaasjes kunnen ook prima worden voorzien van een krokant korstje. Zet een schaaltje klaar met bloem, een schaaltje met 2 geklutste eieren een een schaaltje met paneermeel of panko. Kruid de kabeljauw eventueel met zout of viskruiden. Haal de vis door de bloem, het ei en tot slot door de paneermeel of panko. Voor een extra krokant laagje kun je de laatste stap herhalen. Gepaneerde kabeljauw bakken in de pan lukt het best door flink wat boter of olie in een pan met antianbaklaag te gebruiken. Wist je dat je ontzettend kunt variëren met de paneerlaag? Van kaaskorstje tot broodkruimels, van gekruid tot naturel: lees het het in onze blog over het paneren van vis.

Kabeljauw bakken

Kabeljauw bakken zonder bloem

Bloem zorgt voor een krokant korstje op de kabeljauw. Daarnaast zorgt bloem ervoor dat de kabeljauw minder snel uit elkaar valt tijdens het bakken. Wil je kabeljauw zonder bloem bakken? Dat kan gerust! Breng de kabeljauw op smaak met kruiden of marinade of bak de kabeljauw naturel. Gebruik een spatel om de kabeljauw in de pan te keren (niet met een vork in de vis prikken!). Bak de kabeljauw goudbruin.

Hoe maak je kibbeling?

Kibbeling is het allerlekkerste om te maken van verse kabeljauw! Wat heb je daarvoor nodig? 500 gram kabeljauw, viskruiden, 1 eidooier, 150 gram bloem en 150 gram melk.

Verhit de olie in de pan tot 180 graden. Snijd de kabeljauw in blokjes en bestrooi ze met zout en peper. Meng de eidooier, de viskruiden (ongeveer 5 gram, naar smaak toevoegen) en de bloem door elkaar. Spatel beetje bij beetje de melk door het geheel, zodat je een beslag krijgt. Het beslag mag best een beetje dik zijn. Doop de stukjes kabeljauw in het beslag en zorg ervoor dat deze goed bedekt zijn. Frituur de kibbeling zo’n 5 minuten goudbruin. Laat de stukjes op een bord met keukenpapier uitlekken en afkoelen.

Tip: in plaats van melk in het beslag, is het ook mogelijk om een kibbelingbeslag met bier te maken. Voeg in plaats van melk, bier toe!

Vers of diepvries

Het lekkerst is om verse kabeljauw te bakken. Je proeft de kwaliteit van verse vis direct. Gebruik je toch diepvries kabeljauw? Laat de vis dan eerst goed ontdooien in de koelkast, voordat je de diepvries kabeljauw gaat bakken. Heb je hier geen tijd voor? Leg de bevroren vis dan, met verpakking en al, in een bak water. Dep de vis goed droog voordat je deze gaat bereiden.

Kabeljauw uit de oven

Kun je kabeljauw ook bakken in de oven? Nou en of! Bereid de kabeljauw in de oven zonder bloem. Verwarm de oven voor op 180 graden. Plaats de vis voor zo’n 12 tot 15 minuten in de oven om te garen. De bereidingstijd is afhankelijk van de dikte van de vis, kabeljauwhaasjes bereiden in de oven duurt iets langer dan een kabeljauwfilets in de oven bakken. Maak een heerlijke ovenschotel met kabeljauw, ga voor vispakketjes of leg de kabeljauw onder de grill. Meer over vis bakken in de oven lees je hier.

Recept ideeën

Een compleet overzicht met kabeljauw recepten vind je hier. En persoonlijk vinden we deze lekker:

Zoete kabeljauw in sinaasappelsaus
Kabeljauw, maar dan zoet! Deze vissoort kan op veel verschillende manier gecombineerd worden. Zo ook met sinaasappels. Dit kabeljauw recept met sinaasappelsaus is daarom zeker de moeite waard om eens te proberen.
Check out this recipe

Zijn er nog meer manieren waarop je kabeljauw kan klaarmaken?

Kabeljauw is ook uitermate geschikt om te frituren of te stoven. Kies je voor bereiding in de frituur? Maak dan eerst een beslag. Zorg ervoor dat er verse olie in de frituurpan zit. Laat de olie heet worden tot 180 graden. Haal de vis door het beslag en bak deze vervolgens in de frituurpan. Smullen maar!

Stoof je de kabeljauw liever? Doe dan een dun laagje water in de pan. Voeg een flinke klont roomboter toe en 2 tot 3 theelepels pittige mosterd. Laat het geheel zachtjes koken. Voeg eventueel een snufje zout toe of leg gesneden uien in de saus. Leg, als de saus kookt. de kabeljauw in de pan en laat deze meepruttelen. Draai de vis af en toe om en giet af en toe de saus over de vis heen.

Vis bakken in de airfryer heeft niet onze voorkeur, omdat het de kabeljauw op deze manier snel uitdroogt. Voor krokante kabeljauw is de airfryer wel een goede keuze, zoals bij kabeljauwburgers of kabeljauw schnitzels.

Kabeljauwhaasje of kabeljauw moot

Kabeljauw is ook te koop als kabeljauwhaasje of als kabeljauwmoot. Hoelang moet je kabeljauw bakken en hoelang duurt het bakken kabeljauwhaasje? Kijk goed naar de dikte van de vis, houdt het vuur laag en is de moot kabeljauw erg dik? Dan kun je de vis ook licht stomen door een deksel op de bakpan te zetten. Als structuur van de vis verkleurd en makkelijk uit elkaar valt weet je dat de vis gaar is.

2 responses to “Kabeljauw bakken: als filet of kibbeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *