Vis uit de oven – Hoe bereid je dat?

Vis uit de oven bereiden is eigenlijk heel makkelijk. Je hebt er zelf weinig werk aan, want de oven doet het meeste. Met deze tips bereid je snel en eenvoudig een heerlijk visgerecht!


Hoe bereid je vis in de oven?

Verwarm de oven op de gewenste temperatuur, zet de vis in de oven als deze warm is en stel de gewenste tijd in. Sommige vissoorten vallen door andere kooktechnieken snel uit elkaar, in de oven doet dit probleem zich niet voor. Daarnaast is de oven ook een ideale manier voor de bereiding van vispakketjes of visschotels met groenten en aardappelen.

Visschotel uit de oven in 6 eenvoudige stappen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (of zoals aangegeven op de verpakking) en vet de ovenschaal in.
  2. Verdeel de groenten en/of aardappelen over de bodem.
  3. Leg de visfilets op de groente. Nog niet gemarineerd? Breng de vis op smaak met peper en zout.
  4. Schenk de wijn, visbouillon of saus erover.
  5. Strooi eventueel broodkruimels of paneermeel met wat olie of vloeibare margarine als topping over de schotel.
  6. Laat het geheel 20 à 25 minuten in de oven staan. Eet smakelijk!

Bereiding oven

Welke groente matcht met vis?

Vis is eindeloos te combineren met verschillende soorten groenten. Van tomaten tot broccoli van wortels tot bloemkool, bijna alle groente is geschikt om in de oven te bereiden.

Tip! Restjes groente in de koelkast? Snijd in stukjes en voeg toe aan de visschotel.


Hele vis uit de oven

Veel vissoorten zijn uitermate geschikt om als complete vis in de oven te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan dorade, zeebaars, tongfilet of makreel.

Bereiding hele vis

Dep de vis eerst goed droog voordat je deze in de ovenschaal legt. Smeer de vis in met olie en maak eventueel sneetjes aan de zijkant om kruiden of citroenpartjes in toe te voegen. Breng de vis op smaak met peper, zout en specerijen naar wens. Bekleed de bodem van de ovenschaal eventueel met groente. Leg de vis er bovenop. Na ongeveer 20 minuten in de oven op 200 graden is de vis gaar.

Makreel recept

Nadelen hele vis

Het nadeel van het bereiden van een hele vis in de oven is dat de vis nog niet graatvrij is. Houd hier  bij het serveren rekening mee. Daarnaast is het belangrijk om de vis in de oven goed in gaten te houden. Het garen is minder goed zichtbaar dan bij visfilets. Denk tot slot aan je tafelgenoten. Vooral kinderen vinden het vaak geen fijn gezicht om de vis met kop en al op hun bord te zien liggen.

Inspiratie nodig? Bekijk dit lekkere recept eens: Griekse makreel uit de oven.


Vispakket uit de oven

Nog een heerlijke manier om vis te bereiden in de oven is het maken van vispakketjes.

Vispakketten maken, hoe doe je dat?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de groenten en bak deze licht aan. Leg stukken aluminiumfolie van ongeveer 25×25 cm klaar. Verdeel hierover de groenten. Voeg de vis toe. Breng het geheel op smaak met kruiden en vouw de randen van de aluminiumfolie naar elkaar toe. Maak de pakketjes goed dicht aan de bovenkant. Zet de vispakketten 20 minuten in de oven en smullen maar!

Aluminiumfolie of bakpapier?

In plaats van aluminiumfolie is het ook mogelijk om vispakketjes te maken met bakpapier. Bij gebruik van bakpapier blijven de ingrediënten minder kleven aan het papier. Daarnaast wordt de vis op deze manier gestoomd. Liever een gegrilde vis? Kies dan voor aluminiumfolie, dat is geschikter om de vis te grillen.

Freshly Fish - juli visbox - BBQpakketje met kabeljauw, hasselback aardappel, asperges

Vispakket met kabeljauw

Het maken van vispakketten kan met vele soorten vis, zoals kabeljauw, schol, tong of zalm. Probeer dit lekkere vispakketje met kabeljauw en asperges eens in de oven in plaats van op de barbecue.


3 Recepten voor de lekkerste visgerechten uit de oven

Ben je op zoek naar een lekker en makkelijk recept voor vis uit de oven? Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Zalm uit de oven met citroen en asperges - Recept van Freshly Fish met de september visbox

Geroosterde zalm met asperges en krieltjes

Een makkelijk recept met zalm, krieltjes en asperges. Je bereid alle ingrediënten gemakkelijk in de oven. Lees hier hoe je dit recept klaarmaakt

Fritatta met vis

Dit heerlijke recept met vis is snel, makkelijk en bovendien erg lekker! Kijk hier hoe je deze fritatta zelf maakt.

kabeljauw

Gegratineerde vis

Een heerlijke romige ovenschotel, lees hier hoe je deze maakt.


Welke vis moet je gebruiken

Vanzelfsprekend is verse vis het best om te gebruiken. Ingevroren vis, of vis uit de supermarkt smaakt anders dan verse vis in structuur, smaak en kwaliteit. Van zalm tot scholfilet en van zeebaars tot heilbot: veel vissoorten lenen zich uitstekend voor bereiding in de oven. Vis liever bakken? Lees hier onze tips om vis te bakken.


Vis van goede kwaliteit

Visbox mei XL

Zelfverzekerd zijn van verse vis van goede kwaliteit? Bestel de maandelijkse visbox, die elke maand in seizoensgebonden producten varieert. Grote voordeel: de vis is panklaar en gemarineerd. Het enige wat jij hoeft te doen, is de vis in de oven zetten.