Vis paneren kun je zelf! 10 tips

Vis is ontzettend veelzijdig, lekker en gezond! Je kunt er voor kiezen om zelf de vis te paneren. Maar, hoe doe je dat op een lekkere en goede manier?

Hoe zorg je ervoor dat de vis een mooi krokant korstje krijgt en lekker knapperig wordt? In deze blog leggen wij je stap voor stap uit op welke manier jij gemakkelijk vis kunt paneren. Lees je mee?

Welke vis is geschikt om te paneren?

Veel vissoorten zijn geschikt om te paneren, maar vooral witvis leent zich uitstekend. Denk aan kabeljauw, koolvis of roodbaars. Ook schol en tong zijn heerlijk om te paneren. Vettere vis, zoals zalm, kan ook prima van een paneerlaagje worden voorzien. Belangrijk is dat de vis een stevige structuur heeft, dan blijft de vis en het krokante laagje intact als je de vis gaat bakken.

Filets paneren
Het makkelijkst is om de vis in filets te kopen. Voeg daarom jouw gewenste vissoorten toe aan je visbox. De filets zijn pan- of ovenklaar. Jij kan dus direct beginnen met het paneren.

Hele vis paneren
Daarnaast is het ook mogelijk om een hele vis te paneren. De paneermeel zorgt voor een krokant laagje over de vis. Bedenk alleen wel dat een hele vis groter is dan een filet en wellicht minder goed in de pan past.

Schaal- en schelpdieren paneren
De meeste schaal- of schelpdieren zijn minder geschikt om te paneren. Garnalen zijn wel een bekend voorbeeld van een zeevrucht die vaak gepaneerd wordt. Maak eerst de garnalen goed schoon, pel deze en laat ze goed uitlekken, voordat je begint met paneren.

Diepvriesvis paneren
Diepvriesvis paneren kan prima. Hierbij is het wel van belang dat de vis eerst goed ontdooid is en daarna goed drooggedept wordt, anders hecht de paneerlaag niet goed.


10 tips voor het paneren van gebakken in de pan

1. Ten eerste
Zet voordat je begint met paneren alle ingrediënten klaar in schaaltjes of diepe borden. Zorg ervoor dat de vis ontdooid is en dep de vis goed droog. Anders hecht de paneerlaag niet goed aan de vis.

2. Vis paneren met bloem
Voor deze methode heb je alleen bloem nodig. Bestrooi een schoon bord met bloem en wentel de vis hierdoor. Tip: roer eerst wat (verse) kruiden door de vis, dit geeft net wat extra smaak! Door vis te paneren met bloem, ontstaat er een dun bruin korstje op de vis.

3. Vis paneren met paneermeel
Wil je vis paneren voor een knapperig korstje? Dan is paneermeel een betere keuze. Gewone paneermeel werkt prima. Kruid de vis eventueel met peper en zout, of viskruiden. Haal de vis door de bloem. Kluts een ei los en haal vervolgens hier de vis doorheen. Haal vervolgens de vis door de paneermeel. Voor een extra krokant laagje kun je de vis twee keer door het ei en paneermeel halen.


4. Vis paneren met panko
Panko is een soort paneermeel dat veel gebruikt wordt in Japan om een krokant korstje toe te voegen aan allerlei soorten eten, zowel gefrituurd als gebakken. Tegenwoordig ligt panko ook in de schappen van de Nederlandse supermarkten. Paneren met panko werkt hetzelfde als paneren met paneermeel: haal de vis door de bloem, door een geklutst ei en daarna door de panko.

5. Vis paneren met broodkruimels
Geen bloem of paneermeel in huis? Dan werken broodkruimels ook prima. Verkruimel brood tot hele kleine stukjes of maal ze fijn in een keukenmachine. Haal de vis door een losgeklopt ei en vervolgens door de broodkruimels.

6. Vis paneren met kaas
Om de vis extra speciaal te maken kun je geraspte kaas toevoegen aan de paneermeel. De vis krijgt dan extra smaak door het knapperige kaaskorstje. Parmezaanse kaas is bijvoorbeeld erg lekker. Let er wel op dat als je de vis op deze manier bakt in de pan, deze snel aanbrandt. Houd het vuur dus laag. In de oven is deze methode makkelijker te gebruiken.

7. Vis paneren met kruiden
Het leuke van vis paneren is dat je kruiden naar eigen smaakt kunt toevoegen. Meng de kruiden door het paneermeel of door de bloem. Lekkere combinaties zijn bijvoorbeeld citroen en peterselie of citroen en dille. Italiaanse kruiden zijn ook goed te gebruiken bij vis, zoals tijm, basilicum en oregano. Andere kruiden die je lekker vindt? Probeer het gerust! Je kunt zoveel experimenteren en combineren als je wilt.

8. Vis paneren zonder ei
Paneren kan ook zonder ei. Leg de vis in gecondenseerde melk in plaats van een losgeklopt ei. De overige stappen blijven hetzelfde.

9. Gebruik niet teveel olie of boter
Laat tijdens het bakken de gepaneerde vis niet zwemmen in de boter of olie. Bij teveel olie of boter in de pan neemt het paneermeel de olie/boter op en wordt de korst niet knapperig. Lijkt het midden van het paneerlaagje maar niet knapperig te worden? Houd de pan dan een beetje schuin en gebruik een lepel om de olie, of boter in de pan over de vis te scheppen. Zo wordt de vis helemaal voorzien van een knapperig korstje.

10. Vind de juiste balans
Zoek een goede middenweg in de hoeveelheden. Zorg ervoor dat de vis helemaal bedekt is met bloem, ei, paneermeel of kruiden. Maar maak er geen dikke korst van. Per vissoort kunnen de hoeveelheden wisselen, zoek daarom altijd naar een mooie balans.

Voor een krokant korstje

Wil je een krokant korstje om de vis? Kies dan voor het paneren met bloem of broodkruimels. Dit zorgt voor een mooi laagje om de vis, is niet te dik en blijft subtiel van smaak.


Extra knapperig

Liever een wat knapperiger korstje om de vis? Kies dan voor het paneren met paneermeel of panko. Voor een dun laagje haal je de visfilets 1x door de paneermeel/panko, voor een dikkere korst herhaal je deze stap 2 of 3 keer. Voeg kruiden toe in de paneermeel om het geheel extra smakelijk te maken.

Gepaneerde vis uit de oven

Vis paneren in de oven is ontzettend makkelijk. De oven doet namelijk het meeste werk en je hebt minder kans op verbranden. Alle bovenstaande methodes zijn ook geschikt om in de oven toe te passen. Gebruik je vis uit de naar eigen wens samengestelde Freshly Fish visbox? Dan staat op de verpakking vermeld hoe lang de vis in de oven moet.


Gepaneerde vis uit de airfryer

Gepaneerde vis uit de airfryer is trouwens ook erg lekker! Vis ongepaneerd in airfryer doen is (met uitzondering van vette vissoorten) geen succes. De airfryer droogt de vis door hetelucht namelijk uit. Maar een gepaneerde visfilet is heerlijk om te bereiden in de airfryer. Zo geef je de gepaneerde vis een lekker krokant korstje en blijft de binnenkant lekker sappig. 

In de meeste gevallen is een temperatuur van 180 graden prima. Paneer de vis volgens een van de bovenstaande methodes. Leg de gepaneerde vis in de airfryer voor 10 tot 12 minuten. Draai halverwege om. De vis is klaar als het korstje mooi goudbruin is geworden. Eet smakelijk!

Recepten en inspiratie

De keuze is reuze! Wij zetten alvast de lekkerste recepten op een rijtje met gepaneerde vis.

Gepaneerde schol

Door de smaak en structuur leent schol zich ook uitstekend om te paneren. Gebruik bloem, panko of paneermeel en paneer de filets zoals hierboven beschreven. Een kaaskorstje of kruiden toevoegen is ook altijd een goed idee. Gepaneerde schol is heerlijk in combinatie met een Mexicaanse bowl of groente en mie.

Scholfilet met ravigotesaus en friet
Fish and chips, maar dan lekker Nederlands. Schol leent zich perfect voor dit gerecht en maakt samen met de friet en ravigotesaus een heerlijke maaltijd.
Check out this recipe

Gepaneerde heilbot

Heilbot is een stevige vissoort en is daardoor zeer geschikt om te paneren.  De vis is zacht van smaak, dus leef je gerust uit met kruiden of probeer dit mosterdkorstje eens!

Heilbot met krokant korstje
Een makkelijk gerecht en een plaatje voor het oog! Imponeer je tafelgenoten met een heerlijk vers stukje heilbot met geroosterde groenten. De paprikasaus en paddenstoelen maken het gerecht helemaal af.
Check out this recipe

Gepaneerde kabeljauw

Maak een paneerlaag voor de kabeljauw met sjalotjes en knoflook. Heerlijk toch!

Ingrediënten: 2 kabeljauwfilets 2 kleine sjalotjes teentje knoflook olijfolie 25 gram paneermeel (of panko) verse peterselie zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de sjalotjes en knoflook fijn. Fruit aan op laag vuur in wat olijfolie. Roer de paneermeel of panko en peterselie erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Dep de kabeljauw droog en leg deze in een bakblik. Verdeel het mengsel over de kabeljauw. Zet de gepaneerde kabeljauw voor zo’n 12 minuten in de oven. Als de vis een goudbruin korstje heeft, is deze klaar.

Of geniet van heerlijke kabeljauwburgers. Kant en klaar te koop, maar ook prima zelf te maken door de kabeljauwfilets te paneren.

Kabeljauwburgers
Hamburgers to the next level! Kabeljauwburgers met heerlijke coleslaw, pittige chipotlesaus en krokant broodje. Prikker erin en eet smakelijk!
Check out this recipe

Gepaneerde zalm

Zalm wordt vaak direct in de pan gebakken of in de oven bereid. Maar, een krokant korstje aan de zalm toevoegen is ook heerlijk. Gebruik paneermeel of panko voor een stevige bite. Tip: van zalm zijn ook heel goed zalmburgers te maken. Koop deze kant en klaar of maak ze zelf. Heerlijk in combinatie met zoete aardappelfriet en truffelmayonaise.

Zalm burgers met zoete aardappelfriet en truffelmayonaise
Zalmburgers! Supermakkelijk om te bereiden, maar ook nog eens hartstikke lekker. Combineer het met eigengemaakte ovenfriet en een frisse truffelmayonaise.
Check out this recipe
Zalmburgers met crunchy zoete aardappelfriet en truffelmayonaise

Gepaneerde tarbot

Tarbot is een ronde platvis met een vaste structuur én heerlijke smaak. Tarbot kan op vele manieren bereid worden, bijvoorbeeld door de vis te paneren. Een Urker visser deelde dit heerlijke recept met ons: tarbot met Parmezaanse kaas.

Vis of vlees paneren: het verschil

In principe paneer je vis en vlees op dezelfde manier. Bovenstaande methodes kunnen dus ook gebruikt worden om vlees mee te paneren. Vis en vlees hebben beide een andere structuur. Het bakken van gepaneerd vlees is vaak wat makkelijker, omdat de structuur van het vlees steviger is. Bij het bakken van gepaneerde vis moet je je aandacht er iets beter bijhouden, zodat de vis niet verbrandt of uit elkaar valt. Qua kruiden kunnen zowel vlees- als viskruiden op beide soorten gebruikt worden. Probeer, experimenteer en smullen maar!