Garnalen

Garnalen zijn lekker én verantwoord. De kleine Hollandse garnaal (Crangon crangon) is te vinden in de Noord- en Waddenzee, maar de grotere garnaal wordt meestal gekweekt in Azië. Wil zeker weten welke soort het is? Bekijk dan de Latijnse benaming. Ze staan bekend om hun ziltige en lichtzoete smaak, met daarnaast een malse, stevige structuur. Deze kleine smaakmakers zijn geschikt voor de bbq, wok en de pan. Door ze toe te voegen aan je favoriete gerecht krijgt deze een extra smaaksensatie. Denk bijvoorbeeld aan een Argentijnse garnalenspies met gegrild fruit of pasta met garnalen

Kweekgarnalen

Kweekgarnalen komen voornamelijk uit de tropische wateren van Azië. Hier worden de garnalen gekweekt in uitgestrekte zoetwaterbassins. De vissen krijgen speciaal en natuurlijk visvoer en hebben een natuurlijke en ecologische leefruimte. In deze natuurlijke omgeving, met zorgzame landbouwmethode en natuurlijk voer, groeien de garnalen op.

Wilde garnalen

Kies je voor wilde garnalen dan zijn er 2 soorten: de Argentijnse garnalen (Pleoticus muelleri) en Vannamei garnalen (Litopenaeus vannamei). De Argentijnse variant is vaak wild gevangen uit Argentinië. Deze garnaal kenmerkt zich door de rode kleur. De witpoot garnalen worden vaak gekweekt in India.

Wil je zeker zijn van duurzame garnalen? Kies dan voor garnalen met een kwaliteitskeurmerk: ASC of MSC.

Wokken, in de pan of op de bbq?

Verhit een theelepel boter of olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de garnalen toe, en breng op smaak met zout, peper en chilipoeder. Bak de garnalen 3 tot 4 minuten kort aan op beide kanten tot ze een mooie kleur krijgen.

Lees in dit blog uitgebreid over garnalen en hoe je ze kunt bakken in de pan op op de bbq.

argentijnse-garnalenspies-met-gegrild-fruit

Recepten met garnalen

Probeer eens een heerlijk recept met garnalen! Lees in onze blogs hoe je garnalen kunt bakken of kunt bereiden op de bbq.

Garnalen invriezen

Heb je garnalen bevroren gekocht? Dan kan je deze niet opnieuw invriezen.

Heb je verse garnalen gekocht? Dan kan je die invriezen (gemiddeld op -15°C) mits het vacuüm verpakt is. Doordat de vis of filet luchtdicht verpakt is, blijft de kwaliteit gewaarborgd. U kunt de vis 3 maanden bewaren in de vriezer.

Garnalen invriezen: hoe moet je verpakken?
Verpak de garnalen in luchtdichte diepvriesbakjes of diepvrieszakjes. Plak er etiketten op met de datum en inhoud van de verpakking. Leg het vervolgens in de diepvries.

Hollandse garnalen zijn ook in te vriezen mits deze vers zijn. Normaal gesproken is dat tot vier dagen het geval. Invriezen kan in de originele verpakking omdat ze al goed (luchtdicht) verpakt zijn voor de verkoop.

Garnalen ontdooien

Laat garnalen in de verpakking ca. 8 uur in de koelkast ontdooien. Verwijder daarbij de folie van de verpakking.

Zijn ze niet gemarineerd? Dan kan je ze soms ontdooien onder stromend water. Vooral bij gepelde soorten is dit niet bevorderlijk voor de structuur.

Garnalen zijn bederfelijk. Dus let op dat ze er nog vers uitzien. Dat ze niet teveel verkleurd zijn en geen extreme visgeur hebben.

Heeft u bij Freshly Fish besteld? Kijk dan op de houdbaarheidsdatum. U kunt deze sowieso 3 maanden bewaren in de vriezer.

Verse of diepvries garnalen?

Kies je voor verse of diepvries garnalen?

De ruwe verdeling is dat bijvoorbeeld verse Hollandse garnalen wat kleiner zijn, en dus goed smaken met een sausje in een coctail.

Wil je gaan bakken of de garnalen bereiden op de bbq? Pak dan de wat grotere. Deze zijn vaak diepgevroren. Dat komt omdat de meeste soorten van over de hele wereld naar Nederland komen.

  1. Bestel garnalen van de hoogste kwaliteit.
  2. Check de recepten of dit blog met tips voor het bakken
  3. Smullen maar!
Garnalenspiesjes Spicy Garlic - isolated
Kant-en-klare garnalen voor de bbq