Garnalen bakken – Hoe en hoelang moet dat?

Garnalen! Je maakt ze makkelijk klaar en je kunt er oneindig veel recepten mee maken. Wij zijn we dan ook dol op deze kleine smaakmakers. In deze blog vertellen we je alle informatie over garnalen en besteden we aandacht aan de beste manier om garnalen te bereiden.

Hoe moet je garnalen pellen?

Voordat je garnalen gaat bereiden is het belangrijk dat de garnalen goed zijn gepeld en schoongemaakt. Dit is makkelijk te leren en jij kan het ook! Volg de volgende stappen:

  1. Neem de kop van de garnaal tussen je duim en wijsvinger en trek de garnaal recht.
  2. Neem het staartstuk van de garnaal en duw deze een klein beetje naar voren terwijl je eraan draait.
  3. Het staartstuk komt als het goed is los door deze beweging, trek het staartstuk volgens van de garnaal af.
  4. Trek vervolgens de kop van de garnaal en pel alle overgebleven schalen van de garnaal af.
  5. Snijd de rug van de garnaal open in de lengte en verwijder de darm.
  6. Spoel de garnaal vervolgens goed af en je bent klaar.

Nog gemakkelijker! Bestel garnalen die al gepeld en schoongemaakt.

Hoe moet je garnalen marineren?

Door een marinade krijgen garnalen een heerlijke smaak. Een marinade maken is erg simpel. Hieronder staat ons eigen recept voor een overheerlijke marinade.

Benodigdheden voor 500 gram garnalen
500 gram garnalen
Hersluitbaar zakje
4 eetlepels olijfolie
1.5 eetlepel honing
1.5 eetlepel sojasaus
1 theelepel geraspte limoenschil
2 theelepels gesneden peterselie
2 eetlepels gesneden tijm
0,5 theelepel zout
0,5 theelepel peper
1 theelepel fijngehakte knoflook

Bereidingswijze
Neem een grote kom en doe de olijfolie, honing, sojasaus en limoenschaafsel, peterselie, tijm, zout en peper bij elkaar in de kom.

Roer het mengsel goed door, Een tip is om een eetlepel marinade apart te leggen, deze kun je later op de klaargemaakt garnalen doen voor nog meer smaak. Voeg de fijngehakte knoflook en optionele chilipoeder toe.

Doe de marinade in de hersluitbare zak en voeg de garnalen toe. Schud de zak en inhoud goed door elkaar zodat de marinade goed op de garnalen zit.

Laat de zak marineren in de koelkast voor minstens 1 uur. Hoe langer je de garnalen laat marineren, hoe meer smaak er aan de garnalen zit. Laat de garnalen nooit langer dan 8 uur marineren, dan kan de marinade of de garnalen bederven.

Als je de garnalen hebt gebakken, doe je de apart gehouden eetlepel marinade over de garnalen voor een beetje extra heerlijke smaak.

Voor een andere marinade kun de ook de stappen volgen uit onderstaand recept.

Zijn garnalen gezond?

Garnalen bevatten van nature allerlei stoffen die goed zijn voor ons lichaam.

Antioxidanten en zink
Deze gaan de veroudering van de huid tegen. Zink geeft een boost aan je haar en huidcellen.

Calcium
Garnalen zijn van nature rijk aan calcium. Deze stof heeft ons lichaam nodig voor het opbouwen en onderhouden van onze botten en tanden.

Omega-3 vetzuren
De omega-3 vetzuren zijn goed voor de werking van het hart.

Garnalen bevatten geen koolhydraten
Ze bevatten geen koolhydraten, maar zijn wel rijk aan eiwitten. Garnalen zijn dus zeer geschikt voor een koolhydraat arm dieet.

Probeer bij een hoog cholesterol het eten van garnalen te mijden. Alhoewel de omega-3 vetzuren het cholesterolhalte naar beneden brengen, bevat de garnaal zelf ook zout en cholesterol. Er zijn genoeg andere manieren om op een natuurlijke manier omega-3 vetzuren te eten.

Voedingswaarde per 100 gram garnalen (onbereid)
91 kcal
18,5 gram eiwitten
0 gram koolhydraten
1,9 gram vet (0,5 gram verzadigd)


Hoe moet je garnalen bakken of frituren?

Voordat je de garnalen kunt eten, moet je deze eerst bakken of frituren. Zorg er eerst voor dat ze zijn gepeld en schoongemaakt.

Garnalen bakken
Verhit een eetlepel olijfolie in een bakpan. Voeg de garnalen (in marinade) toe aan de pan zodra de olie goed heet is. Bak de garnalen circa 4 minuten in de pan en schep af en toe om. Als de garnalen niet meer doorzichtig zijn, zijn ze gaar.

Garnalen frituren met tempura beslag
Om garnalen te frituren heb je een beslag nodig. Dit kan je gemakkelijk zelf maken.

Benodigdheden
200 gram bloem
1 eetlepel bakpoeder
2 eetlepels plantaardige olie
300 ml koud bruisend water

Bereidingswijze
Doe de bloem in een grote kom. Voeg de bakpoeder en een snufje zout toe. Roer dit door elkaar. Voeg daarna al roerend de plantaardige olie toe, bijvoorbeeld zonnebloemolie of arachideolie. Neem vervolgens het bruisend water. Het is belangrijk dat het water koud is, zodat het beslag luchtig wordt. Klop het mengsel goed door.

Kijk voor meer tips deze handige video over het bereiden van het lekkerste tempurabeslag:

https://www.youtube.com/watch?v=45LJ1K5loiE

Verwarm de frituurpan tot 180 °C. Zorg dat de olie goed schoon is en geen restanten van ander eten bevat. Voor een optimaal resultaat frituur je met zonnebloem- of maiskiemolie. Geen frituurpan? Garnalen bakken in tempurabeslag kan ook goed in een hoge pan met een laagje olie. Zet de pan op het gas en wacht tot de olie gaat borrelen.

Zorg dat de garnalen zijn schoongemaakt en gepeld. Wentel ze in het beslag, zodat ze een mooi laagje krijgen. Frituur niet teveel garnalen in 1 keer. Anders koelt de olie af en nemen de garnalen te veel vet op. Dat is niet lekker.

Laat de garnalen 5 minuten frituren tot de mooi goudbruin zijn.

Naast garnalen kun je tempura ook gebruiken voor het frituren van allerlei vlees en vissoorten.


Hoe bereid je garnalen op de BBQ?

Garnalen zijn ook geweldig van de barbecue. Spies ze bijvoorbeeld op een prikker, of schuif de bakjes met garnalen zo op het rooster! Wanneer je de garnalen op de barbecue bereid is het slim om een stukje aluminiumfolie onder de prikkers te leggen, zodat de garnalen niet aanbranden. Bak de garnalen circa 5 minuten op de barbecue, keer halverwege. Als de garnalenspiesen gaar zijn kun je ze besprenkelen met citroensap. Dit geeft een heerlijk frisse smaak en zorgt ervoor dat het vlees lekker zacht blijft

Mag je garnalen eten als je zwanger bent?  

Tijdens de zwangerschap moet je goed weten wat je wel en niet mag eten. Rauwe vis bijvoorbeeld, is niet aan te raden. Gelukkig mag je garnalen wel eten, mits de garnalen goed gebakken/ verhit zijn. Alle schadelijke bacteriën zijn dan gedood door de warmte.

Hoe lang zijn garnalen houdbaar?

Het is belangrijk dat garnalen vers gegeten worden. Let daarom goed op het uiterlijk en de geur van de garnalen. Over het algemeen zijn garnalen 1 tot 2 dagen houdbaar in de koelkast en tot 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Is een garnaal een vis?

Garnalen behoren tot de kreeftachtigen; het zijn dus geen vissen. Over het algemeen komen de kleine kreeftjes voor in warme wateren en zijn ze ‘s nachts actief. Garnalen komen zowel in zout als in zoet water voor en leven op de bodem van de zee. Doordat de garnalen in zout en in zout water overleven komen ze overal ter wereld voor. In veel landen zijn garnalen daarom een populair gerecht.

Welke soorten garnalen zijn er?

In Europa eten we veel verschillende soorten garnalen. De meest populaire soorten zijn de Black Tiger en Vannamei garnaal.

Vannamei garnalen
Deze garnalen worden gekweekt in de tropische wateren van Azië. In uitgestrekte zoetwaterbassins krijgen de garnalen speciaal en natuurlijk visvoer. De garnalen hebben veel ruimte, zodat ze op een natuurlijke en ecologische manier kunnen leven.

Argentijnse garnalen
Zoals de naam als zegt komt deze garnaalsoort uit de Zuid-Atlantische zee bij Argentinië. De Argentijnse garnaalsoort staat bekend als de zoetste garnaalsoort ter wereld en sommige mensen vinden dan ook dat deze soort het meest naar kreeft smaakt. In de grote bassins wordt de natuurlijke omgeving van de Argentijnse garnaal nagebootst. Hierdoor groeien alleen de beste en natuurlijke garnalen.

Black Tiger
De meeste Black Tiger garnalen die we eten zijn kweekgarnalen uit Zuidoost-Azië. De Black Tiger garnalen hebben donkere strepen op de staart (vandaar de naam) en een hardere schel dan andere garnaalsoorten. De garnalen worden in grote vijvers gekweekt en er bevinden per m² gemiddeld 2 garnalen. Door deze manier van kweken is de kwaliteit van de garnaal erg hoog, maar het kost ook veel meer geld om de Black Tiger te kweken. Dit is de reden dat Black Tiger garnalen veel worden gebruikt in duurdere restaurants.

Hollandse garnalen
Deze garnaal wordt ook wel de gewone of grijze garnaal genoemd. Hij komt voor in kustwateren met een zanderige ondergrond. De visserij vindt daarom plaats in de Waddenzee, Zeeuwse kustwateren en langs de Noordzee kust. De vangst wordt vaak op de boot gekookt en op het land gepeld. Omdat de garnaal de kleinste van deze drie soorten is, wordt deze vooral gebruikt in salades of cocktails.

10 Recepten met garnalen

Het bekendste recept met garnalen in Nederland is misschien wel de garnalencocktail. Dit gerecht is populair en ook heel makkelijk te maken. Hieronder beschrijven wij onze versie van dit heerlijke gerecht.

Benodigdheden
230- 300 gr Hollandse of Argentijnse garnalen
4 eetlepels mayonaise
4 eetlepels ketchup
2 eetlepels whiskysaus
2 eetlepels citroen-/limoensap
125 ml slagroom
zout en peper

Bereidingswijze
Klopt de slagroom goed stijf in een kom en voeg wat zout naar eigen smaak toe. Doe vervolgens de mayonaise, ketchup, whisky saus en limoen/citroen in de kom en meng alles goed door elkaar. Neem een cocktail glas en schep hier de garnalen in. Schep de saus bovenop de garnalen en garneer naar eigen smaak met bijvoorbeeld limoengras, peterselie of andere kruiden, vervolgens kunt u genieten van uw heerlijke eigengemaakte garnalencocktail.

Spaanse paella BBQ-spies met garnalen
Dit gerecht is heerlijk voor een zomerse BBQ, maar kan ook heel goed bereid worden in de pan. Eet smakelijk!
Check out this recipe
garnalenspies paella
Argentijnse garnalenspies met gegrilde fruitsalsa
Argentijnse garnalen zijn het allerlekkerste uit de grillpan of van de barbecue! Combineer het met gerild fruit voor een perfect zomers gerecht.
Check out this recipe
Pasta met Argentijnse garnalen
Argentijnse pasta? Jazeker, deze pasta met garnalen is nét even anders. Bereid de garnalen in de oven en zet in een mum van tijd een vullend, lekker gerecht op tafel.
Check out this recipe
Pasta met Argentijnse garnalen
Tacos met garnalen
Taco tuesday, thursday of any day? Taco’s zijn altijd een goed idee! Het allerlekkerst met garnalen met spicy marinade. Met een pittige twist van jalapeño peper, frisse limoensap en zoete chipotlesaus zet jij écht iets bijzonders op tafel!
Check out this recipe
Garnalen taco's
Garnalen avocado salade met geroosterde pinda’s
Een heerlijke kruidige salade met romige dressing. Avocado past daar perfect bij en de komkommer maakt het heerlijk fris! Maak het gerecht af met geroosterde pinda’s voor een zoute, kruide twist. Wees ook niet bang om meer van je eigen favoriete ingrediënten toe te voegen, deze salade kan alles hebben!
Check out this recipe
Garnalensalade met pinda's