Zo bereid je vis op de BBQ!

Het is zomer en dat betekent: barbecueën! Vis is uitermate geschikt om op de barbecue te bereiden. Wat dacht je bijvoorbeeld van heerlijke zalmmoten, garnalen, of visburgers. In deze blog zetten we een aantal tips en recepten op een rijtje om te genieten van vis van de BBQ.

Geschikte vis om te bereiden op de barbecue

Alles begint met het kiezen van de juiste vis. Veel vissoorten lenen zich prima om te bereiden op de barbecue. Kies bijvoorbeeld voor stevige vissoorten als zalm, garnalen, zwaardvis of tonijn.

Vis als kabeljauw en zeebaars heeft een minder stevige structuur, maar wordt ook heerlijk op de barbecue. Verder zijn grote garnalen, gamba’s en andere schelp- en schaaldieren ook om te smullen.

Mocht je een vissoort willen grillen op de barbecue die minder stevig is van structuur, kies dan voor de bereiding als vispakketje, in aluminiumfolie of op een plank. Op deze manier valt de vis niet uit elkaar.

Een manier van bereiden: visspiesen maken!

Voorbereidingen om vis te barbecueën

Zet de barbecue aan, zodat deze goed op temperatuur kan komen. Start vervolgens met het voorbereiden van de vis.

Begin met het fileren van de vis. Snijd met een mes de kop eraf, snijd vervolgens in de buikholte de ingewanden uit de vis en ontvel de vis. Breng de vis op smaak met peper en zout of marineer met kruiden.

Vispakketjes

Maak eindeloze combinaties met vispakketjes. Pak een groot stuk aluminiumfolie en leg de vis naar keuze in het midden van de folie. Voeg groentes, kruiden of zelfs fruit toe. Besprenkel met olijfolie, of witte wijn en vouw het pakketje goed dicht. Plaats de pakketjes op de barbecue en laat 10 tot 15 minuten garen. Je kunt dit met alle vissoorten doen.

Vis in aluminiumfolie

De meest makkelijke manier om vis op de barbecue te bereiden is door het gebruik van aluminiumfolie. Deze manier is bovendien geschikt voor alle vissoorten, omdat de vis in de folie niet uit elkaar kan vallen. Hoe werkt het? Scheur een groot stuk folie af. Leg de vis in het midden van de folie en breng deze op smaak met kruiden of zout en peper. Vouw de folie goed dicht om de vis. Het is handig om de sluiting naar boven te leggen, zodat je af en toe kunt spieken of de vis al gaar is. Plaats het pakketje op de barbecue en grill dit zo’n 10 à 15 minuten. Tip: voeg een scheutje witte wijn toe aan het aluminiumpakketje. Door de warmte gaat de wijn verdampen en wordt de vis getoomd. Bovendien geeft dit een geweldige smaak aan de vis.

zalm op de bbq
Extra handig: aluminiumfolie zorgt er ook voor dat de vis niet blijft plakken op de BBQ.

Maak visspiesen

Leuk en lekker voor jong en oud: visspiesen! Stevige vissoorten als zalm, tonijn of zwaardvis zijn het meest geschikt voor het maken van visspiesen. Schelp- en schaaldieren als garnalen, gamba’s en coquilles kunnen ook prima gebuikt worden.

Snijd de vis in blokjes, marineer deze naar smaak en rijg deze aan een spies. Maak de spiesen extra lekker door groente of fruit tussen de visblokjes te plaatsen. Denk aan paprika, courgette, cherrytomaatjes, champignons, ui, citroen of ananas. Grill de spiesjes kort om en om. Dat wordt smullen!

Visklem

Wil je graag een hele vis bereiden op de barbecue, ook dat is mogelijk. Het handigst is om hiervoor een stuk aluminiumfolie, een plankje of een visklem te gebruiken. De visklem zorgt ervoor dat de vis niet breekt en mooi stevig blijft. Voeg in de visklem eventueel wat citroenen toe om wat extra smaak te geven aan de vis. Bekijk hier een heerlijk recept om een hele dorade te bereiden op de barbecue!

Check hier een heerlijk recept voor dorade op de barbecue.

Grillen 

De klassieke manier van vis bereiden op de barbecue is grillen. Ook deze manier is geschikt voor alle vissoorten. Zorg ervoor dat de barbecue op temperatuur is. Plaats vervolgens de vis in de midden op een grillschaaltje (te vinden in de visbox) of een barbecueplank. Zelf een grilschaal maken kan ook, gebruik daarvoor aluminiumfolie. Grill de vis tot deze gaar is. Mmmh!



Vis op hout

Extra smaak geven aan de vis en makkelijk bereiden? Kies dan voor het bereiden van vis op de barbecue met een cederhouten plank. De rook van de plank trekt in de vis, dat geeft een extra smaak mee aan de producten.

Leg voordat je gaat barbecueën de plank 1 à 1,5 uur in het water. Zorg ervoor dat de plank goed ondergedompeld is. In plaats van water kun je ook bier of wijn gebruiken, net wat je lekker vindt. Pak de plank uit het water en veeg deze af met je hand. Leg de gladde kant naar de kolen toe. Als de plank gaat roken, keer je deze om en leg je de visproducten erop en doe het deksel van de barbecue dicht. De tijd die de vis nodig heeft om te garen, is afhankelijk van de vissoort die je gebruikt. Houd tussendoor het product goed in de gaten om te zien of het al gaar is.

Een plank kan ongeveer 3 keer gebruikt worden. Maak dus na gebruik de plank goed schoon met lauw water en een borstel. Zet de plank rechtop, zodat deze niet krom trekt. Gebruik de plank uitsluitend voor vis of vlees. Vlees op hout barbecueën is ook goed mogelijk, koop dan een extra plank, zodat beide producten gescheiden blijven.

zalm op de bbq
Op hout bereiden geeft een extra smaak aan de vis.

Barbecuerecepten met vis

Op zoek naar heerlijke visrecepten die goed te bereiden zijn op de barbecue na al deze tips? Deze visgerechten zijn sowieso het proeven waard!

Terwijl de zalmspiesen garen op de barbecue, flans jij deze couscoussalade zo in elkaar.

Zalm spiesen van de BBQ met couscoussalade
Een heerlijk zomers gerecht voor op de barbecue! Terwijl de zalmspiezen op de barbecue liggen flans jij deze couscoussalade zo in elkaar! Een perfect gerecht voor een zomerse dag.
Check out this recipe
warm gerookte zalm

Bereid de tonijn op de barbecue. Lekker in combinatie met deze frisse salade!

Zalm in kruidenmarinade van de bbq
Gemakkelijk zalm bbq'en door deze in te smeren met een heerlijke kruidenmarinade
Check out this recipe
Zalm in kruidenmarinade
Italiaanse doradepakketjes van de bbq
Doradefilet makkelijk bereiden op de bbq. Samen met Italiaanse kruiden.
Check out this recipe
Italiaanse doradepakketjes
Zeebaars van de bbq – met quinoa, romige saus en kruidenolie
Zeebaars is ook als filet zeer geschikt voor de bbq. Bekijk dit recept van zeebaars met romige saus.
Check out this recipe
Zeebaars met quinoa, romige saus en kruidenolie
Tonijnsteaks op de bbq – met pittige salsa
Tonijn is geschikt voor de bbq. Want het is zo snel klaar! Bekijk dit recept met pittige salsa
Check out this recipe
tonijnsteaks met salsa
BBQ-spies met garnalen en salade caprese
Een heerlijke frisse Italiaanse salade caprese met garnalenspies. Dit gerecht zet je binnen 5 minuten op tafel en is écht genieten! Breng Italië thuis aan de keukentafel.
Check out this recipe
Salade caprese met garnalenspies - recept van Freshly Fish met de september visbox
Zalmspiesen met frisse limoensaus
Lekker en gezond. Makkelijk te bereiden zalmspiesen van de bbq. Recept met frisse limoensaus.
Check out this recipe
Griekse salade met tonijn steak
Een gemakkelijk recept dat in vijftien minuten op tafel staat. De frisse salade past perfect bij de tonijn. Samen maken ze een goede combinatie voor een heerlijk zomers recept.
Check out this recipe

Voedzaam en om je vingers bij af te likken: een kabeljauwpakketje met aardappelen en asperges.

Kabeljauw met asperges en hasselback aardappels
Dit gerecht is super voor op de barbecue! Stop alle ingrediënten in een stukje aluminiumfolie en voila: een heerlijk BBQ-pakketje met kabeljauw, gepofte aardappel en groente. Zo makkelijk en zó lekker!
Check out this recipe

Heerlijk om op tafel te zetten tijdens een zomerse dag: garnalen, kaasdip en oerbrood.

Gegrilde garnalen met Argentijnse kaasdip en oerbrood
Een heerlijk gerecht dat geschikt is als maaltijd, maar vooral perfect om mee te borrelen. De gegrilde garnalen staan binnen 15 minuten op tafel!
Check out this recipe
Garnalen knoflook gegrild argentijns kaasdiep oerbrood

Zo kan het echt niet misgaan

Tot slot nog een aantal laatste tips, zodat het bereiden van vis op de barbecue echt niet mis kan gaat:

  • Gebruik de juiste draaitechniek. Draai de producten om met 2 grote spatels. Ga niet in de vis prikken met een vork. Zo wordt de vis droog en is de kans groter dat deze uit elkaar valt.
  • Wanneer is de vis goed gaar? Kijk goed naar de kleur en stevigheid van de vis om te zien of deze gaar is. Laat de vis niet te lang garen, dat is zonde van de smaak. Te gaar betekent droge vis.
  • Wil je zeker weten dat de vis de juiste temperatuur heeft bereikt? Gebruik dan een kernthermometer. Per vissoort kan de optimale temperatuur verschillen, dus check dit van tevoren. Zo ben je altijd verzekerd van de juiste temperatuur!