Zo bereid je vis op de BBQ!

Het is zomer en dat betekent: barbecueën! Ook veel visproducten zijn uitermate geschikt om te bereiden op de barbecue. Wat dacht je van heerlijke zalmmoten, garnalenspiesjes of zwaardvissteaks! Hier een aantal tips en recepten voor jou op een rijtje om te genieten van vis op de BBQ.

Geschikte vis om te bereiden op de barbecue

Alles begint met het kiezen van de juiste vis. Veel vissoorten lenen zich prima om te bereiden op de barbecue. Kies het liefst voor stevige vissoorten als zalm, zwaardvis of tonijn. Vis als kabeljauw en zeebaars heeft een minder stevige structuur, maar wordt ook heerlijk op de barbecue. Verder zijn grote garnalen, gamba’s en andere schelp- en schaaldieren ook om te smullen.

Mocht je een vissoort willen grillen op de barbecue die minder stevig is van structuur, kies dan voor de bereiding als vispakketje, in aluminiumfolie of op een plank. Op deze manier valt de vis niet uit elkaar.

Verse vis is altijd het lekkerste om te bereiden op de barbecue. Koop de vis bij een lokale visboer of bestel online.

Een manier van bereiden: visspiesen maken!

Voorbereidingen om vis te barbecueën

Zet de barbecue aan, zodat deze goed op temperatuur kan komen. Start vervolgens met het voorbereiden van de vis.

Begin met het fileren van de vis. Snijd met een mes de kop eraf, snijd vervolgens in de buikholte de ingewanden uit de vis en ontvel de vis. Breng de vis op smaak met peper en zout of marineer met kruiden.

Mocht je producten uit de onze visbox gebruiken, dan is het fileren van de vis niet nodig. De producten uit de visbox zijn pan- en ovenklaar en zijn bovendien al voorzien van smaakvolle marinade. Als de barbecue op temperatuur is en de vis klaar is, kan het barbecueën beginnen!

Vispakketjes

Maak eindeloze combinaties met vispakketjes. Pak 2 stroken folie of een groot stuk bakpapier, leg de vis in het midden. Voeg groentes, kruiden of fruit toe. Besprenkel met zout en peper en vouw het pakketje goed dicht. Zorg ervoor dat de barbecue op temperatuur is, plaats de vispakketjes op de barbecue en laat deze 10 tot 15 minuten garen. Deze methode is geschikt voor alle vissoorten.

Vis in aluminiumfolie

De meest makkelijke manier om vis op de barbecue te bereiden is door het gebruik van aluminiumfolie. Deze manier is bovendien geschikt voor alle vissoorten, omdat de vis in de folie niet uit elkaar kan vallen. Hoe werkt het? Scheur een groot stuk folie af. Leg de vis in het midden van de folie en breng deze op smaak met kruiden of zout en peper. Vouw de folie goed dicht om de vis. Het is handig om de sluiting naar boven te leggen, zodat je af en toe kunt spieken of de vis al gaar is. Plaats het pakketje op de barbecue en grill dit zo’n 10 à 15 minuten. Draai de vis af en toe om.

zalm op de bbq
Extra handig: aluminiumfolie zorgt er ook voor dat de vis niet blijft plakken op de BBQ.

Maak visspiesen

Leuk en lekker voor jong en oud: visspiesen! Stevige vissoorten als zalm, tonijn of zwaardvis zijn het meest geschikt voor het maken van visspiesen. Schelp- en schaaldieren als garnalen, gamba’s en coquilles kunnen ook prima gebuikt worden.

Snijd de vis in blokjes, marineer deze naar smaak en rijg deze aan een spies. Maak de spiesen extra lekker door groente of fruit tussen de visblokjes te plaatsen. Denk aan paprika, courgette, cherrytomaatjes, champignons, ui, citroen of ananas. Grill de spiesjes kort om en om. Dat wordt smullen!

Visklem

Wil je graag een hele vis bereiden op de barbecue, ook dat is mogelijk. Het handigst is om hiervoor een stuk aluminiumfolie, een plankje of een visklem te gebruiken. De visklem zorgt ervoor dat de vis niet breekt en mooi stevig blijft. Voeg in de visklem eventueel wat citroenen toe om wat extra smaak te geven aan de vis. Bekijk hier een heerlijk recept om een hele dorade te bereiden op de barbecue!

Check hier een heerlijk recept voor dorade op de barbecue.

Grillen 

De klassieke manier van vis bereiden op de barbecue is grillen. Ook deze manier is geschikt voor alle vissoorten. Zorg ervoor dat de barbecue op temperatuur is. Plaats vervolgens de vis in de midden op een grillschaaltje (te vinden in de visbox) of een barbecueplank. Zelf een grilschaal maken kan ook, gebruik daarvoor aluminiumfolie. Grill de vis tot deze gaar is. Mmmh!

De BBQ-producten uit de visbox zijn te vinden op handige grillschaaltjes.

Vis op hout

Extra smaak geven aan de vis en makkelijk bereiden? Kies dan voor het bereiden van vis op de barbecue met een cederhouten plank. De rook van de plank trekt in de vis, dat geeft een extra smaak mee aan de producten.

Leg voordat je gaat barbecueën de plank 1 à 1,5 uur in het water. Zorg ervoor dat de plank goed ondergedompeld is. In plaats van water kun je ook bier of wijn gebruiken, net wat je lekker vindt. Pak de plank uit het water en veeg deze af met je hand. Leg de gladde kant naar de kolen toe. Als de plank gaat roken, keer je deze om en leg je de visproducten erop en doe het deksel van de barbecue dicht. De tijd die de vis nodig heeft om te garen, is afhankelijk van de vissoort die je gebruikt. Houd tussendoor het product goed in de gaten om te zien of het al gaar is.

Een plank kan ongeveer 3 keer gebruikt worden. Maak dus na gebruik de plank goed schoon met lauw water en een borstel. Zet de plank rechtop, zodat deze niet krom trekt. Gebruik de plank uitsluitend voor vis of vlees. Vlees op hout barbecueën is ook goed mogelijk, koop dan een extra plank, zodat beide producten gescheiden blijven.

zalm op de bbq
Op hout bereiden geeft een extra smaak aan de vis.

Barbecuerecepten met vis

Op zoek naar heerlijke visrecepten die goed te bereiden zijn op de barbecue na al deze tips? Deze visgerechten zijn sowieso het proeven waard!

Freshly Fish juli visbox: Zalmpiesen met frisse salade

Zalmspiesen met couscoussalade

Terwijl de zalmspiesen garen op de barbecue, flans jij deze couscoussalade zo in elkaar.

Griekse salade met tonijn

Bereid de tonijn op de barbecue. Lekker in combinatie met deze frisse salade!

Freshly Fish - juli visbox - BBQpakketje met kabeljauw, hasselback aardappel, asperges

Kabeljauwpakketje met asperges

Voedzaam en om je vingers bij af te likken: een kabeljauwpakketje met aardappelen en asperges.

Gegrilde garnalen met kaasdip

Heerlijk om op tafel te zetten tijdens een zomerse dag: garnalen, kaasdip en oerbrood.

Zo kan het echt niet misgaan

Tot slot nog een aantal laatste tips, zodat het bereiden van vis op de barbecue echt niet mis kan gaat:

  • Gebruik de juiste draaitechniek. Draai de producten om met 2 grote spatels. Ga niet in de vis prikken met een vork. Zo wordt de vis droog en is de kans groter dat deze uit elkaar valt.
  • Wanneer is de vis goed gaar? Kijk goed naar de kleur en stevigheid van de vis om te zien of deze gaar is. Laat de vis niet te lang garen, dat is zonde van de smaak. Te gaar betekent droge vis.
  • Wil je zeker weten dat de vis de juiste temperatuur heeft bereikt? Gebruik dan een kernthermometer. Per vissoort kan de optimale temperatuur verschillen, dus check dit van tevoren. Zo ben je altijd verzekerd van de juiste temperatuur!

BBQ chef!

Met deze tips ben jij nu zeker te weten chef barbecue! Op zoek naar specifieke tips voor het bereiden van zalm op de barbecue: lees het in onze blog.

Visbox juni: met garnalen en zwaardvis speciaal voor op de barbecue!

In de zomermaanden juni, juli en augustus zijn er diverse producten in onze visbox te vinden speciaal voor de barbecue. De visproducten zijn gefileerd, gemarineerd en te vinden op handige aluminiumgrills. Het enige wat jij hoeft te doen, is de barbecue aanzetten! Je bestelt de visbox gemakkelijk online.

Geniet van het mooie weer, van het lekkere eten en de goede vis. Hasta la vista!