Schol

Schol, één van de schatten uit eigen Nederlandse Noordzee. En dat proef je ook wel, de schol heeft een stevige, volle smaak. Schol, ook wel pladijsfilet genoemd, is ontzettend veelzijdig en makkelijk te bereiden. Even paneren en in de frituurpan, of een paar minuten om en om bakken in een pan met wat boter of olie en genieten maar! Het allerlekkerst natuurlijk als hij op z’n verst is.

Vangstmethode en verwerking van schol

Schollen zwemmen voornamelijk in de Noordzee, waar het scholbestand op dit moment ver boven de veilige biologische grenzen is. Tegenwoordig zijn er veel vissers die via duurzame vangstmethoden vissen en is het Masterplan Duurzame Visserij (MDV) opgericht.

Schol heeft veel oranjerode stippen en kan wel 1 meter lang worden. Kleine schollen zijn vaak panklaar te koop, grotere schollen meestal als filets. De kuitperiode van schol is in januari en februari. In maart en april is de vis daarom wat mager.

Visser Tromp voor de UK225. Dit schip is één van de MDV-schepen van Masterplan Duurzame Visserij.

Schol uit het juiste seizoen

De schol wordt vaak met trawlnetten gevangen, waarbij weinig bijvangst is. Duurzame schol is te herkennen aan het MSC label, dat betekent dat de vis met duurzame methoden is gevangen.

De kuitperiode van schol is in januari en februari. In maart en april is de vis daarom wat mager.

Schol bereiden

Schol is heel veelzijdig en gemakkelijk klaar te maken.

Pan/Grill: Verhit een eetlepel olijfolie in een pan. Bak de scholfilet 5 minuten per kant.

Oven: Zet in een voorverwarmde oven (180 ºC) voor 12 minuten.

Scholfilet met of zonder vel?

Normaal gesproken bereid je schol zonder vel. Vooral bij het bakken in de pan of frituur verwijder je het vel vooraf.

Ga je scholfilet stoven? Dan kan je de filet met het witte vel eventueel laten zitten. Maar de gladde structuur is misschien even wennen. Twijfel je? Neem dan schol zonder vel. Zo lekker!

Recepten met schol

Probeer eens een recept met schol! Deze vissoort is zacht en vol van smaak. Lees in onze blogs hoe je scholfilet kunt bakken in de pan of oven. Schol wordt als filet of als gepaneerde burger verkocht. Perféct voor fish en chips.