Schol

Schol, één van de schatten uit eigen Nederlandse Noordzee. En dat proef je ook wel, de schol heeft een stevige, volle smaak. Schol, ook wel pladijsfilet genoemd, is ontzettend veelzijdig en makkelijk te bereiden. Even paneren en in de frituurpan, of een paar minuten om en om bakken in een pan met wat boter of olie en genieten maar! Het allerlekkerst natuurlijk als hij op z’n verst is, en dat treft: want wij zorgen voor de béste vangst uit zee.

Onze scholfilet online bestellen

Vangstmethode en verwerking van schol

Schollen zwemmen voornamelijk in de Noordzee, waar het scholbestand op dit moment ver boven de veilige biologische grenzen is. Onze vissers vangen schol van alleen de beste kwaliteit met duurzame visserijmethoden. Noordzeeschol wordt verhandeld op de Visveiling in Urk. Daarna wordt de schol in een moderne fabriek verpakt, waarbij voedselveiligheid en hygiëne voorop staat. Om de kwaliteitsstandaarden zo enorm hoog te houden, ondergaan wij jaarlijks onaangekondigde controles. Deze behalen wij met een score van jaarlijks 95% of hoger en daar zijn wij dan ook heel trots op!

Schol heeft veel oranjerode stippen en kan wel 1 meter lang worden. Kleine schollen zijn vaak panklaar te koop, grotere schollen meestal als filets.

Visser Tromp voor de UK225. Dit schip is één van de meest innovatieve en duurzame visserschepen ter wereld!

Schol uit het juiste seizoen

De schol wordt met trawlnetten gevangen, waarbij weinig bijvangst is. De schol uit de visbox is MSC gecertificeerd, wat betekent dat de vis met duurzame methoden is gevangen. Het is juist duurzaam omdat het dichtbij gevangen wordt.

De kuitperiode van schol is in januari en februari. In maart en april is de vis daarom wat mager.

Diepvries of vers?

Het voordeel van diepvries schol is de duurzaamheid. De schol wordt in het juiste seizoen gevangen en in de beste tijd van het jaar ingevroren. Het is dus beter dan vers, en net zo lekker en gezond.

Schol bereiden

Schol is heel veelzijdig en gemakkelijk klaar te maken.

Pan/Grill: Verhit een eetlepel olijfolie in een pan. Bak de scholfilet 5 minuten per kant.

Oven: Zet in een voorverwarmde oven (180 ºC) voor 12 minuten.

Scholfilet met of zonder vel?

Normaal gesproken bereid je schol zonder vel. Vooral bij het bakken in de pan of frituur verwijder je het vel vooraf.

Ga je scholfilet stoven? Dan kan je de filet met het witte vel eventueel laten zitten. Maar de gladde structuur is misschien even wennen. Twijfel je? Neem dan schol zonder vel. Zo lekker!

Recepten met schol

Probeer eens een recept met schol! Deze vissoort is zacht en vol van smaak. Lees in onze blogs hoe je scholfilet kunt bakken in de pan of oven. Schol wordt als filet of als gepaneerde burger verkocht. Perféct voor fish en chips.

Waar koop je de beste scholfilet voor een scherpe prijs?

Voor scholfilet betaal je ongeveer €18,50 per kg. Bestel de lekkerste schol daarom voordelig in een visbox. Je hebt de keuze uit 25 naturel, gerookte, crunchy of gemarineerde vissoorten.

Scholfilet aanbieding

Op zoek naar een leuke aanbieding voor de lekkerste scholfilet? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een introductiekorting.