Formeel gezien mogen deze kleine aardappelpannenkoekjes eigenlijk geen blini’s worden genoemd, maar feestelijk zijn ze zeker! Het perfecte hapje met de feestdagen in het vooruitzicht en een glaasje bubbels in de andere hand. In combinatie met zalm is één ding verzekerd, deze blijven niet op tafel liggen.

Aardappelblini’s met zalm

Aardappelblini’s met zalm_DSC01358
Gang: Avondeten
Trefwoord: Aardappelkoekjes, Bini’s, zalm
Porties: 2 personen
Auteur: Gery Mazereeuw

Ingredienten

  • 2 zalm filets
  • 60 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram gerookte zalm
  • 250 gram kruimige aardappels
  • 50 ml melk
  • 50 ml zure room
  • 2 grote eieren
  • 1 eetlepel mierikswortelcrème
  • 1 eetlepel olie
  • citroenpartjes
  • zout en zwarte peper

Voor de crème fraîche met kruiden:

  • 200 ml crème fraîche
  • 3 eetlepels verse dille
  • 2 eetlepels vers bieslook
  • 1 scheut citroensap

Instructies

  • Kook de aardappels in de schil gaar (zorg dat ze allemaal een beetje dezelfde maat hebben, snijd de grote eventueel door), laat een paar minuten staan en pel de schil eraf. Prak de aardappels fijn en “werk” door de tamis (platte zeef).
  • Roer de nog warme aardappel met de boter smeuïg en meng daarna met de gezeefde bloem. Spatel daarna de eidooier door de puree en daarna de crème fraiche en breng op smaak met zout en peper. Klop het eiwit stijf, spatel door de puree, en vul hier een spuitzak mee.

Aardappels pureren:

  • Doe de aardappels in een pan met koud gezouten water, breng ze aan de kook en laat ze 12-15 minuten zacht koken, tot ze gaar zijn. Giet ze af, doe ze in een aardappelknijper (of druk ze door een metalen zeef, of stamp ze fijn met een pureestamper) en vermeng ze met de melk. Laat de luchtige puree afkoelen in een kom.

Puree maken

  • Klop het meel, de eidooiers, zure room en mierikswortelcrème door de afgekoelde puree. Voeg royaal zout en peper toe. Klop de eiwitten stijf in een schone kom. Roer een lepel van het eiwit-schuim door de puree om deze losser te maken en spatel dan het resterende eiwitschuim erdoor.

Blini’s bakken

  • Verhit een kleine hoeveelheid olie in een koekenpan met dikke bodem. Schep lepels van de puree in de hete pan en druk de blini’s wat platter. Bak ze 1 minuut op middelhoog vuur, draai ze om en bak ze nog 30 seconden, tot ze aan beide kanten goudkleurig zijn. Houd warm terwijl je de overige blini’s bakt. Vet de pan bij elke nieuwe portie opnieuw in.

Garneren

  • Bak de zalmmoten kort aan beide kanten aan in een pan. Snijd in dunne plakken. Vermeng de crème fraîche met de kruiden en het citroensap en breng hem op smaak met zout en peper. Serveer de blini’s lauwwarm met een schep van de crème fraîche, wat gerookte gebakken zalm* erop en een partje citroen erbij.
Heb jij dit recept al eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Deel dit recepten met familie en vrienden!