Wijting met pastinaakstamppot

Wijting zwemt gewoon in onze eigen Noordzee. Wat eten we bij deze vis in oktober? Pastinaak, ook gewoon uit eigen land. Deze vergeten groente wordt steeds populairder, en met recht! Pastinaak is een zoete anijsachtige wortel, is superlekker en is door zijn vezels en hoeveelheid vitamine C heel gezond!

Bereiding wijting met pastinaakstamppot

Breng water aan de kook. Schil de aardappels en pastinaak en snij ze in gelijke stukken. Kook de aardappels in 20 minuten gaar. Voeg de laatste 10 minuten de pastinaak toe.

Doe de kruidenblaadjes en 3 eetlepels olijfolie in een blender (of gebruik een staafmixer) en pureer dit 20 seconden. Je kunt eventueel ook wat geroosterde pitjes en wat citroensap naar smaak toevoegen. Breng de olie op smaak met peper en zout.

Verhit in een droge koekenpan de pijnboompitten totdat deze goudbruin zijn. Laat de pitten even rusten. Verhit in dezelfde pan 1 eetlepel olie en bak de gesneden prei in 5 minuten zacht. Voeg daarna telkens een hand spinazie toe en laat dit slinken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de wijtingfilet zo’n 15 minuten in de oven garen.

Giet de groentes af en bewaar een kopje kookvocht. Stamp de aardappels en pastinaak met wat kookvocht glad. Roer de prei en spinazie erdoor heen. Schep de stamppot op borden en garneer met wat pijnboompitten. Leg de wijting op het gerecht en serveer met de kruidenolie. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *