Dorade
Dorade, ook wel zeebrasem genoemd, is er een uit duizenden. Zo heb je verschillende soorten zeebrasem; zwarte en rode zeebrasem uit Noord-Europa, en goudbrasem uit Zuid-Europa die vooral wordt gekweekt. Opmerkelijk gezien wordt deze vis altijd geboren als vrouwtje en worden ze een mannetje nadat ze 30 cm lang zijn. Mannelijk of vrouwelijk, de zeebrasem heeft een stevige, volle smaak en is makkelijk te bereiden omdat je er weinig werk aan hebt. Hoe je hem ook klaarmaakt, doradefilets met venkelpuree en olijventapenade of dorade stukken in een visstoof: zorg dat je alleen het beste uit de zee op tafel zet.
Kweekmethode dorade
De dorade wordt gekweekt in verschillende delen van Europa, vooral in Griekenland en Turkije. De vis wordt gekweekt in grote bassins (grote open kooien op zee), in zowel in zoet als zout water. Dorade kan daar zo’n 70 cm groot worden, maar komt vaker voor in 20 tot 30 cm. Met kweek-dorade wordt de wilde variant goed nagebootst. De vis wordt vaak geschubd op de huid gebakken, zoals vaak ook met zeebaars wordt gedaan, die ook is gekweekt. Het verschil tussen beide is de vorm; de zeebaars is smaller dan de dorade. Beide zijn heerlijk om te grillen, bakken en stoven. Dorade heeft een stevige, volle smaak.
Duurzame dorade
Kies uitsluitend voor duurzame dorade. Deze is te herkennen aan het kwaliteitslabel voor duurzaam gevangen of gekweekte vis: het ASC of MSC-label.
Dorade bereiden
Dorade heeft een stevige smaak en kan worden gebakken, gegrild, gestoofd of gefrituurd. Je kan bijvoorbeeld een hele dorade bakken in zoutkorst. Of dorade bakken op de huid of barbecue. Het makkelijkst en snelst, is om de zeebrasem te bakken op de huid in de pan.
Recepten met dorade
Probeer eens een heerlijk recept met dorade! Het vlees is stevig en eenvoudig te bereiden in een pan.