Vis eten als je zwanger bent? Is dat verstandig?

Verse, vette vis is heel gezond om te eten tijdens je zwangerschap. Vis bevat belangrijke voedingsstoffen zoals gezonde vetten, mineralen, eiwitten en ijzer. Zolang je de vis niet rauw eet, uit blik of uit een vacuüm verpakking kun je blijven genieten van een heerlijke moot zalm, tong of kabeljauw. Het wordt zelfs aangeraden om twee keer in de week vis te eten, ook als je niet zwanger bent. Wil je weten welke vissoorten wel of juist niet aangeraden worden? Lees dan snel verder.

vis zwanger

Wat mag je wel en niet eten als je zwanger bent? En wat zijn de gevolgen voor je gezondheid?

Vis eten is uiterst gezond tijdens je zwangerschap, voor jouw én je kindje. NOS heeft een artikel gepubliceerd met het advies om twee keer in de week vis te eten (NOS, 2021). Eén keer vette vis en één keer magere vis.

Zo verscheen het artikel op de NOS op basis van dit onderzoek van het Voedingscentrum.

Let op met Rauwe vis

Het is echter niet verstandig om rauwe vis te eten. Rauwe vis kan de Listeriabacterie bevatten. Wanneer je besmet raakt met deze bacterie kan dat een miskraam of een premature bevalling als gevolg hebben. De bacterie kan niet overleven bij temperaturen boven de 70 graden Celsius. Dus kook, bak of grill je vis voordat je het eet.

Maar ik ben misselijk?

Veel vrouwen ervaren misselijkheid tijdens de zwangerschap. Met name in het eerste trimester. Probeer dan sterk gekruid eten en voedsel dat zwaar op de maag ligt te vermijden. In onze webshop vind je een ruime keuze aan naturel visproducten die je met een gerust hart kunt eten als je zwanger bent.

Heilbot met champignon velouté
Check out this recipe

Welke vette vis mag je eten als je in verwachting bent?

Verse, vette vis is altijd gezond. Het bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen voor moeder en kind. In vis zit onder andere foliumzuur. Foliumzuur (ook wel B11) genoemd is nodig voor de groei en werking van ons lichaam (witte en rode bloedcellen), maar ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van kindjes. Als je een tekort hebt aan foliumzuur kun je bloedarmoede krijgen. Zo kan het risico op een open ruggetje, hazenlip en nog meer complicaties ontstaan. Voor zwangere vrouwen wordt aanbevolen om 400 microgram foliumzuur per dag te slikken. In ieder geval tot week 10 en nog beter om al te beginnen als je zwanger wilt worden.

Je lichaam heeft ook meer calcium nodig als je zwanger bent. Geadviseerd wordt om 1000 mg per dag binnen te krijgen. Om dit te halen kun je heel goed aan de sardientjes gaan. In 100 gram sardines in olie zit namelijk 500 mg calcium. Het zit ook in andere vis zoals haring, garnalen, zalm, lekkerbek en schol. Deze vis is dus hartstikke gezond, en wordt zelfs aanbevolen om te eten tijdens je zwangerschap.

Mag je maatjes, rolmops of haring eten tijdens je zwangerschap?

Zure haring en rolmops kun je veilig eten tijdens je zwangerschap. Maatjes kun je beter niet eten, die zijn namelijk rauw. Bij het eten van rauwe vis heb je kans op een infectie met de Listeria bacterie. Deze bacterie is echter niet bestand tegen verhitting en zuren. Vandaar dat een rolmops of zure haring wel oké is.

Hoe gezond is (gerookte) zalm als je in de blijde bent?

Als de zalm net gerookt is, is het hartstikke gezond om te eten tijden je zwangerschap. Als het vacuüm verpakt is moet je er voorzichtig mee zijn omdat de vis dan vaak al langere tijd ligt. De Listeriabacterie heeft dan alle gelegenheid om zich te vermenigvuldigen.

Omega-3 in vis

Zalm bevat, net als veel andere vissoorten, heel veel omega-3. Dat is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van je baby.

Gebakken zalm in romige saus met spinazie en tomaatjes
Check out this recipe

Zijn garnalen geoorloofd wanneer je in verwachting bent?

Garnalen zijn zeevruchten die horen bij de schelp- en schaaldieren. Garnalen hebben een laag kwikgehalte en zijn dus veilig om te eten als je in zwanger bent. Zolang ze vers zijn en je ze niet rauw eet.

Is het goed om tijdens je zwangerschap lekkerbek/ kabeljauw te eten?

Tijdens je zwangerschap mag je vers gebakken kabeljauw, en dus ook lekkerbek, eten. Kabeljauw valt niet onder de vette vissoorten. Juist die onverzadigde vetten zijn goed voor de ontwikkeling van de hersenen van je kindje. Kabeljauw en lekkerbek zijn dus goed als je zwanger bent, maar kies ook af en toe voor vette vis.

Als je veel last hebt van brandend maagzuur tijdens je zwangerschap, kun je dit verminderen door vet, zuren en koolzuur te vermijden. Wil je toch een lekker visje blijven eten? Dan is een magere vis zoals kabeljauw een goede keuze.

Kabeljauw met asperges in Hollandaise saus
Check out this recipe
Kabeljauw met asperges in Hollandaise saus

Mag je tonijn (uit blik) of tonijnsalade eten wanneer je een kleintje verwacht?

Als je in verwachting bent loop je natuurlijk het liefst geen enkel risico. Roofvissen zoals tonijn kunnen een verhoogd kwikgehalte bevatten. Die tonijnsalade kun je dus beter even laten staan. Gelukkig hebben wij een recept voor een andere, overheerlijke salade met vis.

Scholfilet met salade van krieltjes en biet
Scholfilet met een heerlijke salade. Ideaal voor de warmere dagen, maar ook in de winter erg lekker.
Check out this recipe

Is ansjovis gezond om te eten als je zwanger bent?

Ansjovis is een veelzijdig visje die je in veel gerechten als smaakmaker kunt toevoegen. Tijdens je zwangerschap mag je met een gerust hart ansjovis eten. Vers of uit blik, en natuurlijk niet rauw. Ansjovis uit blik is gepekeld en daarom beschermd tegen het Listeriabacterie.

Is sushi een goed idee tijdens je zwangerschap?

Sushi kun je als je in verwachting bent beter vermijden. Sushi bevat vaak rauwe vis. Je loopt dan dus het risico om besmet te raken met de Listeriabacterie. Een leuk alternatief voor sushi is ons recept voor scholrolletjes met champagnesaus.

Scholrolletjes met champagnesaus
Check out this recipe
Tongrolletjes met champagnesaus

Kun je kreeft / krabsalade veilig eten als je in verwachting bent?

Kreeft en krab zijn schaaldieren. Je kunt ze veilig eten als je zwanger bent. Zolang ze maar gekookt, gebakken of gegrild zijn. Je moet echter wel oppassen dat je deze schaaldieren niet te vaak eet. Tijdens een studie (Guldner, 2007), uitgevoerd onder 2398 zwangere vrouwen uit de Bretagne in Frankrijk, bleek dat twee keer in de week of vaker kreeft en krab eten een negatief effect heeft op het geboortegewicht. De kans op een te laag geboortegewicht was 2,14 keer hoger dan bij vrouwen die minder dan één keer per maand schaaldieren aten.

Is calamares / inktvis eten gezond voor de baby tijdens zwangerschap?

Inktvis kun je prima eten tijdens je zwangerschap. Het is belangrijk dat je de vis rauw koopt en zelf kookt, bakt of grilt. Dan weet je zeker dat de inktvis vers is en geen schadelijke bacteriën bevat. Het voordeel van calamares / inktvis is dat het veel jodium bevat. Dat is goed voor de schildklieren van de moeder en voor de hersenontwikkeling van de baby.

Mag je mosselen eten als je zwanger bent?

Tijdens de zwangerschap kunnen verschillende kwaaltjes zich voordoen, zoals vermoeidheid, flauwtes, duizeligheid of zelfs flauwvallen. Dit kan veroorzaakt worden door een lage bloeddruk of bloedarmoede. Mosselen bevatten veel ijzer wat je tijdens je zwangerschap nodig hebt om je bloedvolume te verhogen (MoreFit, 2019). Pas wel op dat je bloeddruk niet te hoog wordt. Dit kan een zwangerschapsvergiftiging veroorzaken.

Tot slot een overzicht van welke vis gezond is om te eten tijdens je zwangerschap.

Wel etenNiet eten
Verse (gerookte) zalmSushi
(Slip)tongKaviaar
Zure haring/rolmopsTonijn
HeilbotMakreel
PoonForel
SardinesPaling
SprotVacuüm verpakte zalm
Kabeljauw/lekkerbekZwaardvis
GarnalenMaatjes
Inktvis/calamares
Mosselen
Ansjovis

Als je toch per ongeluk één van de afgeraden vissen eet is er niet direct reden tot paniek. De kans dat je de Listeria bacterie oploopt is klein. Krijg je toch klachten na het eten, neem dan contact op met een dokter of verloskundige.

Vis eten als je zwanger bent is dus een heel goed idee. Check onze webshop en stel een box samen met heerlijke, verschillende soorten vis. Onze producten zijn panklaar, dat scheelt je een hoop schoonmaakwerk. Daarbij bieden wij superlekkere recepten aan die zijn afgestemd op de producten die jij bij ons bestelt. Je kunt kiezen uit meer dan 30 verschillende visproducten, naturel, gekruid en gemarineerd. En onze producten zijn ook nog eens afkomstig van duurzame visserij.

Tongrolletjes met champagnesaus
Tongrolletjes met champagnesaus

Vragen of opmerkingen?

Heb jij vragen en / of opmerkingen? Laat het ons weten in de reacties onder dit blog

Bronvermelding

  • 24Baby.nl B.V. (2021, 1 januari). Vis tijdens je zwangerschap: het complete overzicht. 24Baby.nl. https://www.24baby.nl/zwanger/voeding/zwanger-vis-overzicht/
  • Guldner, L. (2007, 24 oktober). Maternal fish and shellfish intake and pregnancy outcomes: a prospective cohort study in Brittany, France. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17958907/
  • Hero Baby. (2020, 4 augustus). Zwanger & eten: wat je zou moeten eten en vermijden. Hero Kindervoeding. https://www.hero.nl/kindervoeding/zwanger-eten-wat-je-zou-moeten-eten-en-vermijden
  • MoreFit. (2019, 13 november). Kan ik mosselen eten als ik zwanger ben? Bereik uw gezondheidsdoelen met praktische hulpmiddelen voor eten en fitness, deskundige bronnen en een betrokken gemeenschap. https://nl.morefit.eu/kan-ik-mosselen-eten-als-ik-zwanger-ben/
  • NOS. (2021, 22 juni). Advies zwangeren op een rij gezet: eet tweemaal per week vis en slik supplementen. NOS. https://nos.nl/artikel/2386128-advies-zwangeren-op-een-rij-gezet-eet-tweemaal-per-week-vis-en-slik-supplementen
  • Nutricia voor jou. (2021, 31 maart). Welke vis mag je eten als je zwanger bent? https://www.nutriciavoorjou.nl/zwangerschap/voeding/vis/
  • ORTHObibliotheek. (z.d.). » Oppassen met eten van schaaldieren tijdens zwangerschap. https://bibliotheek.ortho.nl/oppassen-met-eten-van-schaaldieren-tijdens-zwangerschap/. Geraadpleegd op 11 juni 2021, van https://bibliotheek.ortho.nl/oppassen-met-eten-van-schaaldieren-tijdens-zwangerschap/
  • Zwanger Voedsel. (2020, 21 januari). Kan ik gegrilde octopus eten tijdens de zwangerschap? https://zwanger-voedsel.nl/kan-ik-gegrilde-octopus-eten-tijdens-de-zwangerschap/
  • Voedingscentrum. (z.d.). Kun je haring eten als je zwanger bent? Geraadpleegd op 9 juni 2021, van https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/zwanger-en-baby/kun-je-haring-eten-als-je-zwanger-bent.aspx#:%7E:text=Als%20je%20zwanger%20bent%20kun,kans%20op%20een%20voedselinfectie%20toe.
  • zwangerenportaal.nl. (2021, 12 januari). Vis: welke vis mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap? https://www.zwangerenportaal.nl/. https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/eten-tijdens-de-zwangerschap/welke-vis-mag-je-wel-en-niet-eten-tijdens-de-zwangerschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *