Spaanse salmorejo met koolvis

Dit zonnige recept komt uit Spanje, om precies te zijn uit de stad Córdoba. Salmorejo is een iets dikkere en romigere versie van gazpacho, meestal met een garnering van serranoham en hardgekookt ei. Wij maakten een onweerstaanbare versie met koolvis, die in de Freshly Fish visbox in heerlijke Spaanse kruiden geleverd wordt. Met deze extra dimensie aan het gerecht, waan je je in één hap in het zonnige Spanje!

Let op: maak de soep van tevoren klaar, deze moet namelijk een uurtje afkoelen in de koelkast voordat je hem eet!

Zo maak je de salmorejo met koolvis

Schil de tomaten, haal de zaadjes eruit en pureer met staafmixer of keukenmachine. Schil het knoflookteentje en snijd fijn, scheur het stokbrood in kleine stukjes en doe dit met de tomaat, azijn en olijfolie bij elkaar en pureer tot er een gladde crème soep ontstaat. Voeg eventueel nog wat van de ingrediënten toe, tot je de gewenste structuur en smaak krijgt. Zet daarna de soep minimaal een uurtje in de koelkast zodat de soep echt goed koud is.

Verwarm de oven op 180°C. Leg de plakjes ham op een vel bakpapier, dek af met een vel bakpapier en leg op een ovenrek. Verwijder de folie van het bakje met koolvis. Zet het bakje bovenop op het bakpapier met plakjes ham, zodat de plakjes mooi plat blijven en niet gaan krullen. Zet in de oven voor 15 minuten. Haal de plakjes ham uit de oven, laat afkoelen en snijd de ham in grove stukjes. Pak ook de koolvis uit de oven en trek de filets uit elkaar met twee vorken tot flakes.

Garneer de salmorejo met koolvis flakes en de verkruimelde ham. Eet smakelijk!