Dit zonnige recept komt uit Spanje, om precies te zijn uit de stad Córdoba. Salmorejo is een iets dikkere en romigere versie van gazpacho, meestal met een garnering van serranoham en hardgekookt ei. Wij maakten een onweerstaanbare versie met gekruide koolvis. Met deze extra dimensie aan het gerecht, waan je je in één hap in het zonnige Spanje!

Spaanse salmorejo met koolvis

Bereidingstijd: 30 minuten
Gang: Avondeten
Keuken: Spaans
Trefwoord: Koolvis, Salmorejo
Porties: 2 personen
Auteur: Sanne Romkes

Equipment

  • Oven
  • Ovenschaal
  • Keukenschaal

Ingredienten

  • 2 koolvisfilets
  • 1 sjalotje
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 75 gram stokbrood
  • 150 gram trostomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 plakjes serranoham

Spaanse marinade

  • ½ theelepel chilipeper
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak de marinade door 2 eetlepels olijfolie te mengen met de rest van de ingrediënten. Marineer de vis.
  • Rasp het teentje knoflook en snijd het stokbrood in kleine stukken. Halveer de tomaten en verwijder de zaadlijsten. Doe dit alles in een blender of keukenmachine. Voeg de azijn en 2 eetlepels olijfolie toe. Pureer tot een gladde crème. Zet in de koelkast zodat de soep koud wordt.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hier de plakjes ham op. Doe dit samen met de gemarineerde vis 15 minuten in de oven. Haal de koolvis en ham uit de oven. Snijd de ham in kleine stukjes.
  • Serveer de koolvis met de geroosterde ham en salmorejo. Eet smakelijk!
Heb jij dit recept al eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Deel dit recepten met familie en vrienden!