Vind gemakkelijk jouw visrecept

Visgerechten maak je snel en makkelijk zelf

Visrecepten zijn gerechten die geserveerd worden met vis. Je kunt zelf kiezen om de zeevis als maaltijd, lunch of avondmaaltijd klaar te maken. De recepten op deze pagina zijn meestal onderdeel van een hoofdgerecht, en niet per se bedoeld om als tussendoortje te eten. Je vindt hier bekende recepten als paëlla, ovenschotels, maaltijdsalades etc.

Kies het recept dat bij jouw maaltijdmoment past. Of lees deze tips om vis te bereiden: Zalm op de bbqVis op de bbqVis bakkenVis in de oven bereiden Vis paneren

Kant-en-klare onderdelen voor visrecepten

De vis uit de recepten is te bestellen bij de visboer op de hoek, of online. Ben niet gewend aan het bereiden van vis? Bestel dan dan kant-en-klaar zodat het makkelijk te bereiden is.

Vis en seizoen

Je wil binnen de recepten zoveel mogelijk gebruik maken van vis uit het juiste seizoen. Dat is één van de dingen die vis duurzaam maakt. Daarnaast is het belangrijk dat vis zo dichtbij mogelijk wordt gevangen. Zo legt bijvoorbeeld Noordzeevis een kleinere afstand af van vangst tot het bord. Niet alle vissoorten worden in zeeën dichtbij gevangen. Denk aan zalm die veelal wordt gekweekt. Een goede verkoper selecteert de juiste vis uit het seizoen en combineert deze vis met visproducten voorzien van het MSC- en ASC- label.

Visgerechten met diepvries verse vis

Om een compleet gerecht met vis klaar te maken heb je meerdere ingrediënten nodig. Deze staan duidelijk beschreven in de recepten. Maak je visgerecht tot een volledig visgerecht door het aan te vullen met aardappelen, soep, groenten of taco’s.

Kooktechnieken

Vis is veelzijdig en kan worden gebakken, gestoofd, gestoomd, in de oven worden bereid, gebraden, gegrild of op de barbecue worden gelegd. In de Freshly Fish box wordt de vis wordt vers, gefileerd en gemarineerd geleverd. Het is direct klaar voor pan of oven.

Vissoorten in onze visrecepten

Vissoorten kunnen ingedeeld worden in zoetwatervissen, brakwatervissen en zoutwatervissen. Er zijn vissen die zowel in zoetwater en zoutwater kunnen overleven. Zalm is daarbij een bekende soort. In de recepten op deze pagina kom je voornamelijk zeevis tegen dat in zoutwater is gegroeid en gevangen. Deze zeevis onderscheiden we in platvis en rondvis.

  • Platvis: Tong, schol, heilbot, etc.
  • Rondvis: Kabeljauw, Dorade, koolvis, etc.

Schaal en schelpdieren in de visrecepten

In onze recepten vind je naast vissoorten ook schaal- en schelpdieren. Denk aan coquilles en garnalen.

De juiste verse vis kopen

Bij het kopen van verse vis moet je opletten of de vis echt vers is. Dat zie je bijvoorbeeld aan de glanzende huid / schubben. De kieuwen moet goed rood zijn. Een belangrijk punt is met name de ogen. Die moeten helder zijn. Verse vis heeft een minder sterke visgeur.

Waarom je vis in je recept op moet nemen?

Vis wordt in Nederland relatief weinig gegeten. Veel minder dan vlees. Dat is jammer omdat vis nog echt in het wild leeft. Het haalt zijn voeding uit de natuur en is daarom minder te beïnvloeden. Ook bij gekweekte vis wordt steeds meer gelet op de juiste voeding. Daarom is vette vis zoals zalm toch steeds meer verantwoord. Vis is rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren en is dus geschikt bij een cholesterolverlagend dieet. Vis bevat omega-3-vetzuur, dat een gunstig effect heeft op hart- en bloedvaten.